Notiser om livsmedelsinnovation
Svinnsmart innovation
Att göra mat med hjälp av mikrovågsteknik där maten på endast sju minuter går från råa ingredienser till en tillagad, pastöriserad, vacuumförpackad färdigrätt som ger hög kvalitet och lång hållbarhet. Och gör så att det smakar hemlagat. Det är Micvac-metoden. Idéen och [...]
Hampa, den bortglömda supergrödan
Hampa har använts sedan medeltiden för att göra rep, segel och andra textilier. Faktum är att hampa dominerade världens textilproduktion fram till 1820-talet när bomull introducerades i stor skala. I Sverige var det olagligt att odla hampa mellan 1965–2003, men nu är ha [...]
Ur kris föds innovation och kämpaglöd
Karin Bodin på Polarbröd hade länge närt en dröm om att göra saker tillsammans med andra. Att kombinera deras 100-åriga erfarenhet av innovation inom bröd med andra innovativa företag i regionen. Men först kom pandemin och påverkade hela världen, sedan blev branden för [...]
Säg hej till en ny spritsig och krämig innovation
Fjällfil och Fjällyoghurt har funnits länge i kyldiskarna. Filen kännes igen på dess spritsiga karaktär och den krämiga yoghurten kännetecknas av hjortronsmaken. Nu lanserar Norrmejerier en helt ny produkt, där de båda egenskaperna möts i en perfekt harmoni. – Mina smak [...]
Passion, innovation och en hyllning till födelselandet
- Min passion är att ta forskningsresultat från universiteten och anpassa dem till industriprodukter, att ta fram hälsosamma produkter med miljömässigt hållbara produktionsmetoder, säger Arwa Mustafa, forskare och entreprenör. Arwa Mustafa kommer ursprungligen från Suda [...]
Med eller utan?
- Vi tror på ett samhälle där frågan ”Vill du ha ditt vin med eller utan alkohol” borde vara lika lätt som ”Vill du ha ditt kaffe med eller utan mjölk”, säger Oddbirds Moa Gürbüzer. Med eller utan? Just den frasen väntar Moa Gürbüzer, grundaren av Oddbird på att få höra [...]