Webbinarier och workshops

Se genomförda webbinarier och workshops nedan

Se genomförda webbinarier nedan

Hur får vi till industriell symbios mellan blått och grönt?

Att hitta symbioser kräver nytänk och sunt förnuft. Vilka innovationsbehov finns inom blått och grönt? Och vad kan forskningen bidra med? I webbinariet får du veta mer hur vi kan dra nytta av det marina i jordbruket och hur det gröna kan föda det blå.

I webbinariet medverkar Markus Langeland, RISE, Johan Christensson, Klevs gård och Kerstin Eriksson, Sweden Food Arena.

Samtalet leds av Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverket och webbinariet genomfördes den 4 juni 2024

Vägar till uppskalning – hur kan man tänka?

Vilka vägar finns det för att växa med sin verksamhet? Hur kan man tänka om man själv har begränsat med resurser men en bra idé? I webbinariet presenterar två företag, Johan Lundquist, Gårdsfisk och Martin Kuhlin, Sweden Pelagic, hur de med olika metoder fått sina verksamheter att växa – och vilka lärdomar de fått längs vägen.

I webbinariet medverkar även Sonja Andrén, Innovatum och Marie Gidlund, Sweden Food Arena som berättar mer om stödsystemet, val av strategier och hur det offentliga kan stödja utvecklingen.

Samtalet leds av Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverket. Webbinariet genomfördes den 21 maj 2024.

Sensorik ger maten sin attraktion – hur kan primärproduktionen delta?

Sensorik är det vetenskapliga området som rör hur vi upplever maten med våra sinnen. Kanske tänker man först på smak och doft men det finns mer. Kan primärproducenter påverka hur vi upplever livsmedel? I webbinariet gör Karin Wendin, Högskolan i Kristianstad, en genomgång av ämnet sensorik och dess betydelse för värdeskapandet, språket och berättelsen. Marcus Klasson, RISE, berättar om hur primärproducenter arbetat med det nordiska kökets smaker. Kerstin Eriksson, Sweden Food Arena inleder med att beskriva varför ökad kunskap inom sensorik är så viktigt för näringen. Samtalet leds av Carl Dahlberg, Landsbygdsnätverket.

Livsmedelsbranschen – Sveriges nya innovativa tillväxtmotor

Välkommen till ett webbinarium som handlar om hållbar livsmedelsproduktion och hur livsmedelsbranschen förändras.

Medverkande:

​Erik Jonuks, VD på Agtira
, ett food-tech-bolag som levererar och driver anläggningar för hållbar och lönsam livsmedelsproduktion. Erik berättar om hur man kan förändra en bransch och hur man tar sig igenom utmaningar som uppstår längs vägen.

Marie Gidlund, verksamhetsledare ​på Sweden Food Arena. Marie gör nedslag kring vad som ​händer inom livsmedelskedjan just nu och vad som ​kännetecknar ett framgångsrikt företag. ​

Sändningen är ett samarbete mellan projekten Framgångslyftet och Geniöms som finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden, regionerna i Östra Mellansverige och Almi.

Framgångslyftet som är ett affärsutvecklingsprojekt i Östra Mellansverige med fokus på att förbättra de små och medelstora företagens hållbara tillväxt och konkurrenskraft. I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering samt utveckla förmåga till omställning, förnyelse och förändringsledning.

Geniöms är ett samverkansprojekt mellan Almis fyra regionala dotterbolag och Energikontoren i Östra Mellansverige med fokus på rådgivning för energieffektivisering och affärsutveckling samt utveckling av främjarsystemet.

Webinar May 31: Automation meeting food sector needs

For many years the Food and Beverages sector has been characterized by high volume production of similar products. However, very high volumes of certain products have seasonal variations. In the high season the production system is a its full speed but in the low season is it standing still. At the same time the number of custom orders is increasing. Does low utilization of equipment in the low season feels familiar to you? Are you seeing an increase in custom orders which you cannot handle efficiently? Do you feel like your system could benefit from automation, but you cannot be breakeven from the costs ever? If you do, this seminar is for you.

Join us and learn how other players in the Food and Beverages sector are making use of hyper flexible, mobile, unfenced and human co-existing robotic solutions to increase resource utilization. In the FLAP project we are directly addressing the need to depalletize and repalletize using flexible robotic solutions to handle custom orders. What is more interesting is that the same robotic solution can take on many other roles in the production system, we use machine intelligence to allow the robots to be moved around and take on different roles in a very easy way.

Are you also interested in understanding how to leverage on research projects to create impactful innovation in your production system? You are very welcome, and we look forward to discussing with you in this webinar. The webinar will include a presentation of the FLAP project that sets the stage, testimonies from the companies developing and using the technical solutions and, in the end, we run a small workshop to hear from you.

Be inspired!

Inför Formas utlysning Smak och Sensorik

Sweden Food Arean har undersökt innovations- och forskningsbehovet i den växtbaserade värdekedjan och under det arbetet framkom behovet av ökad kunskap och applikation av sensorik. Goda, smakrika produkter är avgörande för att öka konsumentens intresse och öka efterfrågan på exempelvis den proteinrika växt-, animalie- eller sjöbaserade maten. Med större precision i sensorikarbetet kan vi utveckla attraktiva livsmedel baserade på råvaror med mindre klimatavtryck men också minska matsvinnet. Sensorik är en av nycklarna till hållbar omställning och därmed förverkligandet av regeringens livsmedelsstrategi.

Med glädje ser vi nu fram emot Formas-utlysningen Smak och Sensorik och möjligheten att lyssna på Alexandra Jeremiassons presentation av utlysningens upplägg och förväntat effekt. Här kan du se informationsmötet:

Här kan du läsa mer om utlysningen:

Sweden Food Arena arbetar med att initiera skapandet av grupper där företag och forskare/experter innoverar och forskar tillsammans, sk konsortier, för att lösa en större utmaning. Därför genomfördes ett kombinerat informationsmöte och workshop för att identifiera de utmaningar som företagen har relaterat till sensorik och produktutveckling. Efter workshoppen kommer utfallet summeras och intresserade företag och forskare att bjudas in till ytterligare fördjupning i frågeställningarna. Är du intresserad av att delta i projektansökan hör av dig till: kerstin.eriksson@swedenfoodarena.se. Målet är en stor skörd av riktigt bra ansökningar till Formas, ökad kunskap, mer innovation och fler samverkansprojekt som resulterar i goda och smakrika produkter på marknaden.

Presenationerna från webbinariet hittar du nedan.

Digitalisering och Automations workshop 15 Mars 2022

Process industriell IT och Automation (PiiA) och Sweden Food Arena genomför en workshop i syfte att både inspirera och initiera projektansökningar inom digitalisering och automation. Vid workshopen får vi lära känna PiiA, lyssna på inspirationsföreläsning och träffa andra företag för att diskutera relevanta utvecklingsområden.

Livsmedelssektorn består av långa värdekedjor som påverkas av cykeltider, volymer, väder och inte minst kundbeteenden. Ökad användning av dataanalys och automation genom livsmedelssektorns värdekedjor ger vinster som proaktivitet, precision och effektivitet som bidrar till konkurrenskraften.

PiiA är det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT & Automation som arbetar för en starkare svensk processindustri med hjälp av digitalisering och nya arbetssätt. Programmet arrangerar bland annat forskningsutlysningar där industribolag, teknikleverantörer och forskningsutförare har möjlighet att få finansiering för initiativ som stärker processindustrin i omställningen. Aktuell utlysning hittas här: PiiAs utlysning

Inför utlysningen Ökat djurskydd och ökad djurvälfärd

Den 25 mars 2021 öppnar Formas en utlysning med temat ”Forskningsprojekt för ökat djurskydd och ökad djurvälfärd”. Ett viktigt kriterium för finansiering är att flera parter ingår i ansökan, dvs en part från akademi och minst en part från näring/industri/offentlig sektor. Under webbinariet presenterar några olika näringar behov man identifierat där företagen efterfrågar ökad kunskap och innovation.