21 mars, 2023

Mossagården: “Ekologiskt jordbruk, gårdsbutik och leverans av ekologiska grönsaker”

Under 2023 ska Mossagården utveckla en ny organisation samt arbeta fram fem nya verksamhetsområden. Två av de nya verksamhetsområdena bygger på platsupplevelser vilket VD Ebba-Maria Olsson brinner extra mycket för. Det ena är måltidsupplevelsen på gården och det andra är events, kultur och utbildning.

Ebba-Maria Olson, VD på Mossagården har 15 års resa med hampa och 25 år med frukt- och grönsakslådor.

– Mossagården Eko AB består av ekologiskt jordbruk, gårdsbutik och det största verksamhetsområdet är möjligheten att beställa grönsak- och fruktlådor via nätet, ett koncept som vi introducerade på den svenska marknaden redan 1998. Sortimentet, liksom kundkretsen, har stadigt ökat och tanken med en ny och förenklad näthandel är att ännu fler kunder ska hitta hit. Kopplat till gården finns också den ideella föreningen ekobonden.se, stiftelsen Mossagårdens natur- och hampastiftelse och ett eventbolag som årligen arrangerar musik- och upplevelsefestivalen Mossagårdsfestivalen.

Vilken är Mossagården vision?

– Vi vill undersöka hur vi kan accelerera processen med att få igång ett ekologiskt hampacentrum på Mossagården i Veberöd samt kickstarta den stora hampafabriken för innovation och forskning; en framtidssäkrad, tidsanpassad och smart fabrik. Vår vision och mission är att arbeta universitetsnära i samarbetstäta miljöer och arbeta för hampans frammarsch i samklang med Sveriges ekologiska bönder. Vi behöver arbeta med processutveckling, infrastruktur, maskinparksplanering och med flödesstrukturer.

– Inom planetens gränser har vi en biodiversitetsvision som är en gift- och kemikaliebefrielsevision för lantbruket tills år 2040, det vill säga en vision om ett framtida odlingssystem som inte hotar liv och hälsa för människa och ekosystem och som gynnar proteinskiftets jordförbättrande grödor, ett faddersystem för samhällsbetande djur, cirkulär lokalproduktion ur beredskapsperspektiv och en engagerad gräsrotsrörelse.

Vilka ser ni som de största utmaningarna i matsystemet närmsta tiden?

– Vi ser ett gäng utmaningar! Etablerandet av fler cirkulära lokala ekologiska system, proteinskiftets brist på ekologiskt urval, processade produkter med ”främmande ämnen cocktail”, bristande konsumentengagemang, detaljhandelns maktfaktorer, lantbrukets beroende av naturfrämmande gifter och kemikalier. För att nämna några.

 Och om vi vänder på det. Vilka möjligheter ser ni?

– Som tur är ser vi även ett gäng möjligheter. Reformation, stark gräsrotsrörelse, ekobonde-revolution. Sen får vi inte glömma dialog, samspel och kärlek. Och en extra dos kämpaglöd!

Finns det någon specifik insats som ni vill lyfta fram från er sida?

– Absolut! Tre saker jag är extra stolt över:

  1. Vår roll i att återetablera hampan som resurs och viktig råvara i vårt samhälle.
  2. Att vi var först i Sverige med att erbjuda frukt- och grönsakslådor per prenumeration.
  3. De årliga arrangemangen Ekorundan och Mossagårdsfestivalen.

Kontakta gärna Ebba-Maria om du vill samarbeta eller bara veta mer om hampa eller Mossagården.