Notiser om livsmedelsinnovation
Mossagården: “Ekologiskt jordbruk, gårdsbutik och leverans av ekologiska grönsaker”
Under 2023 ska Mossagården utveckla en ny organisation samt arbeta fram fem nya verksamhetsområden. Två av de nya verksamhetsområdena bygger på platsupplevelser vilket VD Ebba-Maria Olsson brinner extra mycket för. Det ena är måltidsupplevelsen på gården och det andra [...]
Action på regionalt plan
Flera aktörer har gått samman i Skåne i initiativet Skånebönan. Syftet är att skapa större inhemska skördar och ökad vidareförädling av växtbaserat protein. –Vi ser en växande marknad för svenskt växtbaserat protein. Det är bra för både miljön och hälsan, och dessutom [...]
Malmöbaserade Sproud sätter Sverige på kartan med export till 28 länder
Uppstickaren Sproud vill driva på skiftet mot ett mer växtbaserat livsmedelsystem med sin ärtproteinbaserade mjölkprodukt. Yngre generationen är redan inne på skiftet, men det behövs fler. Sproud tror att fantastisk smak är nyckeln till att skapa verklig förändring. – [...]
Säg hej till den nya ogräsbekämparen
I ett garage i Västerås står Ekobot, en robot skapad för att revolutionera jordbruksindustrin. En robot som lärt sig skilja på gröda och ogräs och som rensar bort ogräset utan att skada grödan. Den passar den nya generationens jordbruk, den utan bekämpningsmedel. - Ekob [...]
Nu blir det enklare att spåra
Det finns ett stort behov av ökad spårbarhet i livsmedelskedjan: för ökad livsmedelssäkerhet, förbättrat och förenklat produktionssystem samt möjligheten att berätta produktens fulla historia, menar Cecilia Ryegård, grundare av Foodchain by Blockchain. Därför arrangerar [...]
Världens första metanreducerade nötkött nu i butik
I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos presenteras nu världens första metanreducerade nötkött. Från 30 juni kan man köpa köttet i utvalda Coop-butiker. Svenska Volta Greentech har tagit fram [...]