11 september, 2023

Framtidens hållbara datadrivna livsmedelsindustri

PiiA-projektet Aroma utvecklar en digitalplattform som ska göra det möjligt för aktörer inom livsmedelsindustrin att producera mat på ett datadrivet sätt. Med hjälp av AI ska matproducenter kunna ändra recept för att till exempel minska kostnader, resurs- och energiförbrukning och samtidigt behålla matvarans kvalitet.

Matlagning har alltid varit en konstform som bygger på tradition och känsla. Specialister och kockar använder sitt expertkunnande för att skapa recept och anpassa processer baserat på sina smakpreferenser. PiiA-projektet Aroma har som ambition att förändra det och skapa en datadriven och dynamisk livsmedeltillverkning.

– Vi strävar efter att radikalt förändra hur livsmedelsindustrin bearbetar mat genom att skapa en databasbaserad metodik som vi kallar ”dynamiska recept”, säger Luis Ribeiro, biträdande professor Linköpings universitet och projektledare för Aroma. Målet är att vår lösning ska bidra till en mer hållbar livsmedelstillverkning som samtidigt är näringsrik och har hög kvalitet.

Så fungerar datadrivna dynamiska recept
I stället för att vara låst till ett fast recept kan producenter flexibelt ändra ingredienser och proportioner i recept utan att ändra det slutliga resultatet eller att göra avkall på kvalitet.

– Vi fokuserar mindre på specifika produkter och mer på ingrediensernas tekniska egenskaper, berättar Luis Ribeiro. Om ett recept till exempel kräver frukt med fibrer, spelar det egentligen ingen roll om det är äpplen eller morötter, så länge fibrerna har samma egenskaper och påverkar maten på samma sätt.

Mjukvaruutvecklare och experter från process- och livsmedelsindustrin arbetar tillsammans för att utveckla en AI-baserad lösning som kopplar samman livsmedelsegenskaper, produktionsprocessegenskaper och till och med smakpreferenser. Slutresultatet ska bli ett digitalt verktyg, framför allt för råvaruleverantörer, råvaruförädlare, matproducenter och eventuellt även konsumenter.

På den digitala plattformen ska företag kunna utforska flera kombinationer och proportioner av ingredienser för att skapa olika varianter av sina produkter. Genom att använda ingredienser baserat på tillgänglighet och pris kan de till och med välja ett billigare recept utan att kompromissa med kvaliteten. Lösningen ska också integrera information om råvaruleverantörers erbjudanden, vilket gör det möjligt att utvärdera vad som finns tillgängligt på marknaden. Genom att producera livsmedelsprodukter och samla in feedback från konsumenter kan processerna kontinuerligt förbättras med hjälp av insamlade data.

– Aroma är ett utmärkt exempel på hur experter från olika domäner möts med goda resultat i sikte, säger Malin Rosqvist, programchef för PiiA. Här kombineras kompetens från mjukvaruutveckling med expertis från process- och livsmedelsindustrin, i syfte att främja en mer resurseffektiv produktion av livsmedel. Det bidrar även till förbättrad spårbarhet vilket kommer till nytta både för konsumenterna och för producenterna själva.

Datadriven mattillverkning ska bidra till hållbara produkter
Med det digitala verktyget kan företag fatta välgrundade beslut utifrån data och få förslag till förändringar som kan skapa mer hållbara produkter. Tillverkare kan till exempel få förslag som kan minska tillagningstiden eller tillagningstemperaturen i ugnen, vilket leder till lägre energikostnader. Genom att använda fler växtbaserade ingredienser i stället för kött kan företag minska sin miljöpåverkan och samtidigt behålla näringsprofilen i sina produkter. En annan fördel är att använda får förslag om lokala råvaror i stället för att importera produkter från olika delar av världen. Detta minskar transportkostnader och stödjer den lokala produktionen. Dessutom kan biprodukter från andra produktionsprocesser användas i stället för att gå till spillo eller bli djurfoder. Genom att omvandla dessa biprodukter till värdefulla ingredienser kan företag skapa nya intäktsströmmar och samtidigt minska avfallsmängden.

– Vi förväntar oss att se kostnadsbesparingar genom minskad energiförbrukning och mer effektiva processer, säger Luis Ribeiro. Samtidigt kommer det att bidra till samhället och miljön genom minskad miljöpåverkan och hållbar användning av resurser. Vi är övertygade om att vårt arbete med att skapa dynamiska recept och koppla samman livsmedelsegenskaper med produktionsprocessegenskaper kommer att leda till en mer näringsrik, hållbar och effektiv mattillverkning. Genom att integrera data och teknik i matlagningens värld kan vi öppna dörrar till en spännande framtid för matindustrin.

Projektdeltagare: Linköpings Universitet, Örebro Universitet, Creative Future Business, En God Granne, Den Svenska Matfabriken, Kiviks Musteri, Ahlstöms Factory.

För mer information, kontakta: https://sip-piia.se/