Notiser om livsmedelsinnovation
Malmöbaserade Sproud sätter Sverige på kartan med export till 28 länder
Uppstickaren Sproud vill driva på skiftet mot ett mer växtbaserat livsmedelsystem med sin ärtproteinbaserade mjölkprodukt. Yngre generationen är redan inne på skiftet, men det behövs fler. Sproud tror att fantastisk smak är nyckeln till att skapa verklig förändring. – [...]
Säg hej till den nya ogräsbekämparen
I ett garage i Västerås står Ekobot, en robot skapad för att revolutionera jordbruksindustrin. En robot som lärt sig skilja på gröda och ogräs och som rensar bort ogräset utan att skada grödan. Den passar den nya generationens jordbruk, den utan bekämpningsmedel. - Ekob [...]
Nu blir det enklare att spåra
Det finns ett stort behov av ökad spårbarhet i livsmedelskedjan: för ökad livsmedelssäkerhet, förbättrat och förenklat produktionssystem samt möjligheten att berätta produktens fulla historia, menar Cecilia Ryegård, grundare av Foodchain by Blockchain. Därför arrangerar [...]
Världens första metanreducerade nötkött nu i butik
I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos presenteras nu världens första metanreducerade nötkött. Från 30 juni kan man köpa köttet i utvalda Coop-butiker. Svenska Volta Greentech har tagit fram [...]
Svinnsmart innovation
Att göra mat med hjälp av mikrovågsteknik där maten på endast sju minuter går från råa ingredienser till en tillagad, pastöriserad, vacuumförpackad färdigrätt som ger hög kvalitet och lång hållbarhet. Och gör så att det smakar hemlagat. Det är Micvac-metoden. Idéen och [...]
Hampa, den bortglömda supergrödan
Hampa har använts sedan medeltiden för att göra rep, segel och andra textilier. Faktum är att hampa dominerade världens textilproduktion fram till 1820-talet när bomull introducerades i stor skala. I Sverige var det olagligt att odla hampa mellan 1965–2003, men nu är ha [...]