25 september, 2023

Det är entreprenörerna som gör skillnaden!

Hannes van Lunteren har jobbat på Krinova inkubator sedan 2010. Under åren har han mött tusentals idébärare och entreprenörer. Med kunskap om hur innovationsprocessen ser ut, dagens innovationsstödjande system och företagens behov, delar han här med sig av sina insikter vad som krävs för att utveckla morgondagens innovationssystem.

Vad krävs enligt dig för att skapa en stärkt livsmedelssektor?

  • Ett likvärdigt innovationsstöd för företag start till scale up, oavsett geografisk hemvist.
  • Ett fungerande gränssnitt för överförande av värde mellan värdeägare (testbäddar, pilotanläggningar, akademi etc) och företag, från start till uppskalning.
  • Fungerande samarbeten mellan stora och små och mellanstora företag baserat på ömsesidig nytta.
  • Bättre konkurrens inom dagligvaruhandel, inte bra idag med total dominans av ett fåtal som har stora marknadsandelar typ 50-20-20 procent av marknaden.
  • Att hela livsmedelskedjan, jord till jord, likabehandlas med andra branscher när det gäller insatser, stöd och resurser. Viktigt att se att kedjan innefattar mycket mer än det som hamnar på tallriken för att fungera och för att kunna göra den hållbart cirkulär.

Vad tycker du kännetecknar ett företag som är innovativt och har många nya tankar, idéer, produkter etc?
Entreprenörerna, det är människorna bakom som gör skillnaden! Det handlar om egenskaper som mod, envishet, nyfikenhet och framför allt passion. Krinova arbetar mindre med idéer än med människor. Ett företag som vågar ifrågasätta, lära av misslyckanden och testa sina hypoteser i tidiga skeden har möjlighet att gå från idé´ till innovation och vidare.

Vi vill se fler växande små företag och samtidigt vet vi att det är utmanande. Vad tycker du politiken kan göra för att stötta fler växande företag vilket också är målet med livsmedelsstrategin?
Se till att de offentliga stöd, finansiering och kunskap som finns tillgängliggörs i ett gränssnitt som passar för målgruppen växande företag, start och scale-ups. Säkerställ att innovationssystemet har resurser och möjligheter att agera nationellt så att detta inte blir en sekundär oprioriterad uppgift. Med små resurser kan man göra stor skillnad! Utan ett fungerande gränssnitt mellan företag och stödsystem kan vi inte skapa nya värden på ett effektivt sätt och vi missar möjligheten att stärka företag som vill växa.

Vilka ser ni som de största utmaningarna i matsystemet närmsta tiden?
Resiliens, hållbarhet och cirkularitet från jord till jord, inte stanna vid bord. Se hela kedjan, livsmedel är mycket mer än primärproduktion, förädling och dagligvaruhandel, konsumtion. Mindre svart eller vitt i lösningar, komplexa system behöver mångfaldiga lösningar på gemensamma utmaningar.

Vilka möjligheter ser ni?
Som utmaningarna, oändliga i att skapa en mångfacetterad och hållbar framtid.

Jag ser möjligheter för Sverige från lokalt, till bredare internationell kontext. Bygg tillsammans, från lokalt till internationellt, på unika värden vi har men framför allt utmaningar som vi redan har eller inte har lösningar på och som har lösningsvärde även för andra. Stolta, utan att slå oss för bröstet inom sådant som vi arbetar med och kan, utan att inta en inställning som är ”not invented here” och inse att våra utmaningar också adresseras av andra, är gemensamma och att det ofta satsas mer resurser på samma utmaningar i vår omvärld, lokal som global. Ledordet är tillsammans och att skapa ihop: Definiera utmaningar, innovera, testa i olika kontexter och vidareutveckla, implementera. Gäller allt från produkt och tjänsteutveckling till systemutveckling från jord till jord hela vägen från det lokala till det globala. Mångfald kräver mångfald. Alltså är möjligheterna för varje utmaning många och svårgripbara och därmed fantastiska.

Tips på seminarier i höst från Krinova:

  • Food Jam – Skogens Mat: Här bjuder vi in gastronomer, producenter, kockar och andra som är intresserade för att dela idéer och erfarenheter och inspirera till nya produkter, samarbeten och nätverk. Datum 20 september.
  • Vattenveckan: En vecka där vårt gemensamma vatten står i fokus! Kickoff 20/10.