Notiser om livsmedelsinnovation
De ska bygga en värdekedja för växtprotein
Proteinish utvecklar nästa generations växtbaserade livsmedel, med högt näringsinnehåll och god biotillgänglighet. Målet är att bygga upp en komplett värdekedja för extruderat växtprotein – och leverera till hela livsmedelsindustrin.Peter Bolinder hade egentligen ingen [...]
Klimatsmart och prisvärd vegomat för alla
Enkelt, klimatsmart och kostnadseffektivt. Det är ledorden för SimSuFoodS, en grön uppstickare som vill bidra till omställningen mot en mer hållbar livsmedelskonsumtion genom att producera växtbaserade lösningar för storkök.Varför är vegetarisk mat så dyr, trots att spa [...]
Industriell symbios – grunden för grön omställning i livsmedelskedjan
Industriella symbioser och smartare resurshantering är grunden för en lönsam och grön omställning. Det menar Fredrik Indebetou, vice vd och en av grundarna till WA3RM, som bland annat använder spillvärme för innovativ matproduktion. En möjliggörare för smartare resursha [...]
Smarta sporer ska få fler att välja vego
Den Göteborgsbaserade startupen Millow har utvecklat en ny teknik som kan bli en riktig gamechanger i vegovärlden. Det handlar om snabbväxande svampsporer som matas med havre i en kontrollerad miljö som styrs med hjälp av AI. Millow är resultatet av 25 års forskning om [...]
Hampaosten ska ta världen med storm
Ebba-Maria Olson som driver Mossagården i skånska Veberöd har utvecklat en växtbaserad ekologisk ost av svenskodlad hampa. Det är en världsunik produkt och nu ska produktionen växlas upp. På Mossagården förenas ekologisk grönsaksodling med egen e-handel, gårdsbutik oc [...]
I hummusfabriken är möjligheterna gränslösa
Mod, envishet och mångkultur. Det är framgångsreceptet som gjort Sevan till ett av Sveriges mest snabbväxande och innovativa livsmedelsföretag. Här funderar man inte på ”om” utan bara på ”hur”. Den här historien börjar 2014 i ett slitet industriområde i Märsta norr om [...]

