Notiser om livsmedelsinnovation
Hampaosten ska ta världen med storm
Ebba-Maria Olson som driver Mossagården i skånska Veberöd har utvecklat en växtbaserad ekologisk ost av svenskodlad hampa. Det är en världsunik produkt och nu ska produktionen växlas upp. På Mossagården förenas ekologisk grönsaksodling med egen e-handel, gårdsbutik oc [...]
I hummusfabriken är möjligheterna gränslösa
Mod, envishet och mångkultur. Det är framgångsreceptet som gjort Sevan till ett av Sveriges mest snabbväxande och innovativa livsmedelsföretag. Här funderar man inte på ”om” utan bara på ”hur”. Den här historien börjar 2014 i ett slitet industriområde i Märsta norr om [...]
Det är entreprenörerna som gör skillnaden!
Hannes van Lunteren har jobbat på Krinova inkubator sedan 2010. Under åren har han mött tusentals idébärare och entreprenörer. Med kunskap om hur innovationsprocessen ser ut, dagens innovationsstödjande system och företagens behov, delar han här med sig av sina insikte [...]
Framtidens hållbara datadrivna livsmedelsindustri
PiiA-projektet Aroma utvecklar en digitalplattform som ska göra det möjligt för aktörer inom livsmedelsindustrin att producera mat på ett datadrivet sätt. Med hjälp av AI ska matproducenter kunna ändra recept för att till exempel minska kostnader, resurs- och energiför [...]
En innovation med lycklig knorr
Scans Hållbarhetsgrisen är ett bra exempel på en innovativ idé som resulterade i ett mer ansvarsfullt och hållbart producerat kött som man kan njuta av med gott samvete. Idén föddes vid ett samarbete mellan HKScan och Anders Gunnarsson på Halla gård i Västergötland. An [...]
Utan innovationer stannar ekolantbruket
Att driva ett ekolantbruk är både en traditionell och innovativ verksamhet. Som lantbrukare måste man hela tiden anpassa sig till nya teknologier, regler och kundkrav samtidigt som det ekologiska fokuset inte får tummas på. Kan vara en svår ekvation, men med listiga in [...]