29 augusti, 2023

Potential att öka svensk produktion av växtprotein – Svensk livsmedelsproduktion behöver en hand i ryggen från politiken

Den 27 september arrangerar Sweden Food Arena ett seminarium i riksdagen tillsammans med företrädare för livsmedelsbranschen, LRF, universitet och offentlig sektor. Syftet är att få politikens stöd att öka svensk produktion och förädling av växtprotein. Politiker, aktörer inom hela matsystemet och journalister är välkomna att delta.

Varför gör vi det här? Jo, för att vi i Sverige använder ynka två procent av åkerarealen för att odla baljväxter såsom ärtor, bönor och linser i Sverige, trots att marknaden formligen exploderar av nya produktlanseringar inom kategorin växtbaserade proteiner.

Det finns otaliga fördelar för Sverige att bli mer framåtlutade i frågan och se till att öka den svenska produktionen av proteingrödor såsom baljväxter. Det skulle gynna allt från biologisk mångfald och jordhälsan till en mer robust livsmedelsförsörjning i en tid av klimatförändringar, befolkningstillväxt och en orolig omvärld.