– Vi är mycket positiva till den tydliga satsningen på ökad forskning och innovation i livsmedelssektorn i regeringens forskningsproposition. Det är ett bra första steg och vi ser med tillförsikt fram emot ytterligare satsningar säger Per Arfvidsson, ordförande i Sweden Food Arena.
Propositionen som presenterades på torsdagen innehåller en förstärkning av det nationella forskningsprogrammet för livsmedel på 380 miljoner kr under fyra år. I propositionen lyfts den inhemska jordbruks- och livsmedelsproduktionens betydelse för en trygg livsmedelsförsörjning fram. Där framhålls också betydelsen av behovsdriven och tillämpad forskning för att öka livsmedelssektorns långsiktiga konkurrenskraft. Regeringen gör också en tydlig koppling mellan ett innovativt, konkurrenskraftigt och hållbart livsmedelssystem för att uppfylla målen i den svenska livsmedelsstrategin som är tydligt tillväxtinriktad
– Forskningspropositionen är tydligt utmaningsinriktad och det gynnar livsmedelskedjan som både har ett behov av en ökad satsning på innovation och ny kunskap och samtidigt i hög grad kan bidra till ökad sysselsättning, ökad konkurrenskraft, hållbar produktion och en mer robust livsmedelsförsörjning, säger Marie Gidlund, verksamhetsledare. Vi kan konstatera att vi fått gehör för flera av våra skrivningar och förslag i Sweden Food Arenas inspel till propositionen och vår Innovations- och forskningsagenda.
Förutom den direkta satsningen på det nationella forskningsprogrammet innehåller propositionen en förstärkning av innovation och tillväxt i form av ökade anslag till Vinnova, och RISE.
– Även om livsmedelskedjan inte nämns specifikt i de sammanhangen är det flera områden som berör livsmedel och där samhandling med andra aktörer och sektorer blir av största betydelse, säger Marie Gidlund. Där ingår exempelvis en ökad satsning på strategiska innovationsprogram och samverkansprogrammen kring klimatomställning, digitalisering och kompetensförsörjning.
Livsmedelsföretagen delar Sweden Food Arenas positiva inställning till flera delar i propositionen.
– Det är med stor glädje vi läser propositionen som tydligt inkluderat livsmedel och därmed Sveriges tredje största industrigren, livsmedelsindustrin. En industri som tillsammans med övriga aktörer i livsmedelsvärdekedjan har en stor potential att bidra till ökad hållbarhet i alla dess tre dimensioner. Nu gäller det att satsningarna utgår från företagens förutsättningar och behov – då kan vi göra skillnad, säger Elisabet Rytter, forskningsansvarig på Livsmedelsföretagen.