Att göra mat med hjälp av mikrovågsteknik där maten på endast sju minuter går från råa ingredienser till en tillagad, pastöriserad, vacuumförpackad färdigrätt som ger hög kvalitet och lång hållbarhet. Och gör så att det smakar hemlagat. Det är Micvac-metoden.
Idéen och viljan att dela med sig av livets goda kommer från musselodlaren Joel Haamer som redan på 1970-talet kom på metoden att odla blåmusslor på långa linor som hängde ner från havsytan. Joel Haamer fortsatte att ägna sig åt musslor, och deras nyttiga egenskaper, och tyckte att fler borde få njuta av den goda musslan, även de som inte bodde nära en musselodling.
– Det var då han utvecklade Micvacmetoden. Nyckeln till framgången var en mycket snabb process för att få musslorna att koagulera och släppa från skalen. Och när han lyckades med att koka musslor bra, då insåg han att man kan tillaga en mängd andra saker, berättar Malin Brodén, marknadsdirektörför Micvac.
Det blev innovationen som än idag håller. Micvac grundades hösten 2000 med stöd från Chalmers och RISE. Joel Haamer lever inte längre, men hans innovation växer och finns i dag i 17 länder.
I dag finner man färdiglagade rätter som passar allt från mellanmål, lunchlåda till kvällsmat. Micvac-tekniken gör att rätterna behåller sina höga näringsvärden och fina smaker samtidigt som de får lång hållbarhet helt utan kemiska tillsatser eller konserveringsmedel.
– Våra kunder sätter 40 – 60 dagars hållbarhet på sina produkter. Lång hållbarhet gör så att de kan få 100 procent distribution och effektivisera sin produktion tack vare större batcher och färre receptbyten. Vi har också sett att Micvac producerade rätter har mindre svinn. En stor kedja i Storbritannien har sett en minskning av matsvinnet i butik med hela 93 procent, säger Malin Brodén.
En innovation som hjälper till att nå mål 3, god hälsa och mål 12, hållbar konsumtion och produktion, i de 17 globala målen. En innovation skapat av kärleken till musslan, som nu är med och sprider hållbarhet världen runt.