Fem kriser på fem år har ökat politikernas förståelse för livsmedelskedjans komplexitet. Men fler matmiljarder behövs för att näringen ska bli en motor i svensk ekonomi. ”Vi måste inse att produktion av livsmedel är lika avancerat som bilar, flygplan och läkemedel”, säger Marie Gidlund verksamhetsledare för Sweden Food Arena.
I en intervju med Dagligvarunytt berättar Marie Gidlund, verksamhetsledare, om Sweden Food Arenas uppdrag att samla företag och branschorganisationer för att samarbeta kring forskning och innovation inom hela livsmedelskedjan.
Livsmedelsforskning har länge varit underfinansierad i Sverige, de nordiska länderna satsar två till sex gånger mer än Sverige per capita på forskning och innovation inom livsmedelssektorn. En anledning kan vara att livsmedelsproduktion kanske inte har uppfattats som en komplex verksamhet.
– Livsmedel har länge betraktats som något som andra länder kan hålla på med och förse oss med, så att vi kan fokusera på mer avancerade saker som bilar, flygplan och läkemedel, säger Marie Gidlund och tillägger:
– Men livsmedel är bland det mest komplicerade som man kan hålla på med.
– Livsmedel är Sveriges tredje största industrigren och har alla förutsättningar att bli en motor i svensk ekonomi – men vi måste fokusera på rätt saker.
I artikeln diskuteras svårigheterna med att skala upp sin produktion, vikten av att sprida risker, behovet av riskvilligt kapital och vikten av att samarbeta i hela värdekedjan.
Läs hela artikeln här: Marie Gidlund vill se mer kapital till matindustrin – Dagligvarunytt