31 mars, 2025

Så ska hela innovationssystemet bli starkt

För att det svenska innovationssystemet ska fungera och kunna göra skillnad krävs ett regionalt innovationsstöd. ”Målet är nationell samordning mellan regionala aktörer, för fortsatt utveckling”, säger Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena, som också ligger bakom rapporten ”Ett modernt innovationssystem*” som genererat konkret resultat.

NILLA. Så heter projektet som är en av de konkreta effekterna av Sweden Food Arenas rapport om det svenska innovationssystemet där behovet av samordning ringades in. Just nu samarbetar fem inkubatorer och science parks i projektet som finansieras av Tillväxtverket. Kristian Wirsén är processledare.
–I rapporten som var själva startskottet till NILLA beskrev vi hur vi skulle kunna kraftsamla resurser gränsöverskridande i hela Sverige för att kunna möta enskilda företags behov, vars innovativa lösning har särskilt goda förutsättningar för skalbar och gärna internationell tillväxt, berättar han.

Problemet med innovationsstödjande systemet i Sverige är att mycket görs med regionala uppdrag och regional finansiering vilket är hinder för ett nationellt samarbete. Det försvårar fortsatt utveckling, och ofta blir det omöjligt att skala upp en innovation.
–Vår hypotes var att koppla ihop Sverige, och skapa större nytta ihop än vad varje aktör för sig kan göra, fortsätter Kristian Wirsén.

NILLA är ett praktiskt projekt som konkret visar hur man i verkligheten kan arbeta gemensamt, och hur aktörer i hela livsmedelskedjan kan hjälpa och dra nytta av varandra.
–De innovatörer vi vänder oss till är inte bara de som gör själva maten, det är alla med en innovativ lösning som utvecklar matsystemet. Även till exempel transportörer, distributörer och lagerhållning. Vi inkluderar också primärproducenterna i samma satsning, vilket får anses som unikt i Sverige.

Vad har hänt hittills – har projektet NILLA givit effekt?
–Jadå, det har det absolut. Vi har paketerat våra tillgängliga resurser i form av affärsutveckling, expertstöd, marknadskontakter, test-, utvecklings- och produktionsanläggningar i ett gemensamt erbjudande till företag med rätt förutsättningar och ambitioner. Redan idag finns det flera bolag som får stöd enligt modellen i ett projekt, berättar Kristian Wirsén. Vi testar oss fram för att nå ett arbetssätt som ger största möjliga effekt för företagen, säger han.
– NILLA och aktörerna bakom initiativet har ett mycket tydligt livsmedelfokus, vilket gör projektet ännu mer relevant för företag som vill innovera mera men även skala upp sin verksamhet såväl nationellt som internationellt.

På bild syns Kristian Wirsén, processledare, NILLA

NILLA står för Nationellt Innovationsstöd, Lättillgängligt och Likvärdigt för Alla.

Projektet är möjliggjort av Tillväxtverket, Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Krinova Incubator & Science Park, Innovatum Science Park och SISP (Swedish Incubators & Science Parks) är projektpartners. Dalarna Science Park, Matlust och Science Park Gotland utgör ytterligare NILLA-noder.

*Rapporten ”Förstudie – Ett modernt innovationssystem” som låg till grund för att kunna belysa det regionala problemet togs fram 2022 av Sweden Food Arena i samarbete med SISP, RISE och Landsbygdsnätverket.

Vill du veta mer? Här finns mycket information samlad!