27 oktober, 2025

Missa inte Forskningsfronten del 1: Om fett!

Den 13 november är det premiär för Sweden Food Arenas nya direktsända webbinarieserie ”Forskningsfronten”. Vi fokuserar på spännande innovationsområden i matsystemet, och tar hjälp av inbjudna forskare för att få veta vart forskningsfronten ligger idag. Ett bra tillfälle för företag att inspireras till produktutveckling men också att engagera sig i forskningen framåt.

Premiäravsnittet heter ”Fett – nyckeln till framtidens smakrika mat?” Där möter vi forskarna Cecilia Tullberg (Lunds Universitet) och Marcus Adevi (RISE). De kommer att svara på frågor som:

  • Vad är fettets egenskaper?
  • Hur påverkar fett livsmedels textur och smak?
  • Hur säkrar man näringen i nyttiga fetter – är det bara att lägga till omega3?
  • Hur skiljer sig växtbaserade och animaliska fetter?
  • Kan nyttiga växtfetter få liknande egenskaper som mindre nyttiga animaliska fetter?

Cecilia har koll på fetternas kemi och hur man tar fram och ändrar på fetter. Marcus har koll på sensoriken och hur fetter påverkar konsumentens uppfattning av exempelvis en växtbaserad köttanalog. Tillsammans sitter de på många av svaren som programledare Anders Engström kommer att ställa, men också frågor ställda av er i publiken. Tillsammans vet de vad som händer på forskningsfronten och känner till kunskapsluckorna som måste fyllas.

Kan cellodlat/ precisionsfermenterat/ mikrokapslat/ oleogelerat fett vara nyckeln till framtidens smakrika mat?