Notiser om livsmedelsinnovation
VegMe: Innovation och smakupplevelser
På Ingarö, i Stockholms skärgård ångar det av innovation och smakupplevelser. Under Pia Schönemyrs smaksäkra ledning utvecklas ingredienser, smaker, konsistens, och textur för VegMe: s veganprodukter. - Jag saknade ett klimatsmart vegansk premiumalternativ som bygger på [...]
Vardagsinnovation för bättre folkhälsa
Att intresset för mat och dryck utan eller med mindre tillsatt socker växer märker Orkla Foods Sverige som sett en ökad försäljning av den typen av produkter. En lyckad innovation är Felix Osötad Tomatketchup. En helt sockerfri ketchup utan socker eller sötningsmedel so [...]
Blockkedjeteknik, innovationen som ger Sveriges första spårbara öl
I början av maj lanserades för första gången en lokal och ekologisk öl som kan verifieras och spåras genom hela processen från det att det första maltkornet såddes till dess att ölet tappades på flaskan. Genom datainsamling och blockkedjeteknik kan du som konsument få r [...]
Våga välj och prioritera så kommer innovationen att landa rätt
Maja Påhlman är Head of Innovation & Product Development på Lantmännen Cerealia. Det är ett av två matbolag inom Lantmännen som har ett antal kategorier och varumärken bland annat Axa, Go Green, Kungsörnen, Start och Finn Crisp med flera. - Jag ansvarar för vårt tid [...]
Växa tillsammans – tre vägar framåt
Hur kan omställningen till ett hållbart matsystem snabbas på? ICA:s framtidsrapport ”Växa Tillsammans - konsumenten och den växtbaserade maten 2025” identifierar tre vägar framåt: möjligheten för små producenter att skala upp, lokala ekosystem och samverkan och öppen i [...]
Fieldgofer 2:0 – den smarta fältbetjänten
Problem är till för att lösas, tycker Karola Reuterström, lantbrukare på Stora Lövhulta gård och en av initiativtagarna bakom projektet Fieldgofer. Markpackning är ett väl känt problem. Tyngden från maskinerna pressar sönder strukturen i jorden. Marken blir hård och syr [...]