24 september, 2024

Kommentar till Regeringens höstbudget angående satsningar på FoI inom livsmedel

Sverige har förutsättningar för en större produktion, högre förädlingsvärden samt en ökad resurseffektivitet i hela landet, vilket även regeringen pekar på i höstens budget. Därför föreslår regeringen en utökning av Formas forskningsanslag inom cirkulär bioekonomi och livsmedelsforskning. Man menar specifikt att ”livsmedelsforskning behövs för sektorns utveckling som helhet och för att nå livsmedelsstrategins mål. Investering i detta område möjliggör ökad konkurrenskraft, nya produkter och användningsområden, och därmed stärkt beredskap och säkerhet”. Medlen är dock blygsamma i förhållande till den potential som näringen har, i tabell 2.93 finns en ökning från 54 miljoner kronor år 2025 till 147 miljoner kronor år 2027.

  • Storleken på den föreslagna satsningen, i förhållande till den potential som regeringen målar upp, är milsvida från den matmiljard som både myndigheter och näringsliv har efterfrågat. Vi hoppas att fler satsningar kommer i Livmedelstrategi 2.0 och i forskningspropositionen, säger Per Arfvidsson, ordförande i Sweden Food Arena.

I höst kommer både Livsmedelsstrategi 2.0 samt regeringens Forskningspolitiska proposition. Livsmedelsstrategin 2.0 kommer att vara vägledande för åtgärder för att livsmedelsstrategins riksdagsbundna mål om en ökad och hållbar livsmedelsproduktion ska kunna förverkligas. Regeringen menar att de har i detta arbete höga ambitioner för hela livsmedelskedjan inom samtliga hållbarhetsperspektiv: ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Den kommande Forskningspolitiska propositionens fokus är excellens, internationalisering och innovation och ska peka ut den framtida inriktningen för politiken

  • Sverige har en tydlig forskningsspets inom främst agronomi och biologi , två områden med flest högciterade publikationer den senaste 10-årsperioden enligt en rapport från Vetenskapsrådet. Men om vi ska omsätta excellent kunskap till nytta i form av hållbart producerad mat och dryck som bidrar till goda matvanor måste vi satsa betydlig mer på innovation säger Marie Gidlund, verksamhetsledare, Sweden Food Arena. Här har vi lagt konkreta förslag på samverkan mellan stat och näringsliv, kunskapsdelning samt innovationsfrämjande vilket vi hoppas se krafttag kring i höst. Vi är redo att stödja arbetet!