28 januari, 2025

Innovativ klimatkontroll är det nya gröna

Två personer som står framför en vit bil med Airwatergreens logotyp

Airwatergreen arbetar med energieffektiv kontroll av inomhusklimat. Det handlar om att optimera luftkvaliteten och sänka energikostnaderna med hjälp av innovativ teknologi för avfuktning – i allt från bryggerier till glassproduktion.

Temperaturer som varierar mellan varmt och kallt är vanligt inom livsmedelsproduktion. Då uppstår ofta utmaningar med fuktnivån i luften, vilket kan leda till allt från mögelbildning och korrosion på utrustning till halkolyckor.

– Om fukten inte hanteras på ett bra sätt hotas såväl livsmedelssäkerheten som arbetsmiljön, säger Bo Tiderman, vd för Airwatergreen.

Utmaningen är att hålla vattenmängden i luften under kontroll på ett energieffektivt sätt. För att lösa detta har Airwatergreen utvecklat en innovativ och patenterad teknologi som kan fånga fukten i alla typer av miljöer och processer med hjälp av ett särskilt medium, en vätska som är livsmedelklassad. Det enda som sedan behöver ledas bort är det vatten som har reducerats ur luften.

– Normalt sätt är det både kostsamt och krångligt att installera klimatkontroll, eftersom det går via ventilationssystemet. Men våra maskiner är extremt enkla att installera och har inbyggd intelligens. Det gör även att man kan testa våra produkter, utan att behöva göra några ombyggnationer.

Maskinerna har hög kapacitet och funkar även vid låga temperaturer. Enligt Bo Tiderman har de 30-70 procent lägre energiförbrukning jämfört med konventionell avfuktning, vilket gör att investeringen snabbt betalar sig.

De första installationerna gjordes för drygt tio år sedan men det är först under de senaste åren som Airwatergreen gett sig in i livsmedelsindustrin. Heineken, Norrmejerier, Martin & Servera och SIA Glass är några av användarna.

– Alla kunder har sina utmaningar. Vid glassproduktion gäller det till exempel att undvika fuktbildning på kartongerna när man packar glassen. Man går ju från först kallt till lite varmare och sedan tillbaka till kallt igen. Blir det för mycket kondens kan lådorna säcka ihop när man staplar dem på varandra.

På Norrmejerier hade man en annan typ av utmaning, i produktionen av grillost där varm ånga bildas i samband med att ostmassan kokar i stora öppna kar. 

– Tack vare vår installation blev både arbetsmiljön och produktkvaliteten bättre, till en betydligt lägre energiförbrukning jämfört med tidigare lösning, säger Bo Tiderman och berättar att det finns en turboeffekt på maskinerna, som gör att man kan maxa kapaciteten vid behov under kortare perioder för att hantera plötsliga höga fuktlaster utan en onödig överdimensionering av lösningen.

Det finns även möjlighet att använda så kallad tariffstyrning, vilket innebär att man kan anpassa avfuktningen till en tid på dygnet när elpriset är som lägst. Mätningar visar att det är möjligt att sänka elkostnaden med upp till 30 procent med denna funktion.

Av Agneta Renmark

3 tips för att lyckas med innovation

Tipsen kommer från Bo Tiderman, vd på Airwatergreen.

  • Fokus. Lär känna den specifika kunden, problemet och behovet för att utveckla den perfekta lösningen.
  • Uthållighet. Innovation tar alltid längre tid än man tror.
  • Testa. Börja med temporära lösningar och utveckla mer allteftersom. Låt kunden jämföra olika investeringar med varandra – ”seeing is believing”.