4 juni, 2024

Industriell symbios – grunden för grön omställning i livsmedelskedjan

Industriella symbioser och smartare resurshantering är grunden för en lönsam och grön omställning. Det menar Fredrik Indebetou, vice vd och en av grundarna till WA3RM, som bland annat använder spillvärme för innovativ matproduktion.

En möjliggörare för smartare resurshantering. Så kan WA3RM beskrivas, ett företag baserat i Lund och som grundats Michael Wiegert, Thomas Parker och Fredrik Indebetou för att ge nytt liv åt olika typer av restströmmar genom att koppla samman industrier med entreprenörer.
   De tre R:en står för Responsible, Renewable and Recyclable. Eller översatt: Ansvarsfull, Förnyelsebar och Återvinningsbar.

– Vi köper eller övertar industriella restströmmar från stora industrier och tar sedan fram en teknisk applikation som kan omvandla den till en ny vara. Man kan säga att vi har hittat nyckeln till hur man finansierar och utvecklar genom att dela på processen, säger Fredrik Indebetou, som beskriver sig själv som ”mer humanist än tekniker” och som har jobbat med energirelaterade frågor under de senaste 20 åren.

Han förklarar att det handlar om att skapa ett helt nytt industriellt system.

– Tittar man på matsystemet i dag så är det uselt ur ett resilient perspektiv samtidigt som det är ett ensidigt fokus på pris och marginaler. Matbranschen sitter fast i gamla affärsmodeller samtidigt som vi har ett retailsystem med låg konkurrensgrad. Det är svårt att bryta det mönstret.

Fredrik Indebetou på WA3RM

För att göra systemet mer hållbart krävs cirkulära system, djupgående samarbeten, kunnigt kapital och en marknad som värdesätter hållbara produkter.
   Ett projekt som är i full gång är ”Regenergy Frövi”, där man tar vara på spillvärmen från Billeruds kartongfabrik för att värma upp ett 100 000 kvadratmeter stort växthus – det motsvarar nästan 20 fotbollsplaner.
   Även Lindesberg kommun, Linde Energi och Business Region Örebro medverkar i satsningen, där ytterligare ett växthus nu ska byggas för att skapa en av Sveriges största och samtidigt mest hållbara tomatodlingar.

– Att kunna skapa en inhemsk och stabil matproduktion är viktigt ur flera perspektiv, det gäller inte bara tomater utan alla typer av grönsaker, frukt och bär. Även fisk och skaldjur kan ingå i den här typen av cirkulära system, säger Fredrik Indebetou och menar att med ökade volymer kan man nå konsumentpriser som är jämförbara med importerade produkter.

– Dessutom kan tusentals nya arbetstillfällen skapas samtidigt som man ökar möjligheter för kompetensutveckling – det gäller såväl avancerade tjänster inom växtodling som något enklare instegsarbeten för manuell hantering av till exempel grönsaksproduktion.

I Gällivare har man ett annat samarbete på gång tillsammans med LKAB/Hybrit och Gällivare Energi och deras satsning på grönt stål, och i Östersund samarbetar man med både kommunen, Jämtkraft och EcoDataCenter.
   Gemensamt för dessa är att de bygger på att ta vara på spillvärme för matproduktion, men Fredrik Indebetou ser egentligen inga begränsningar framåt.

– Vi kan ta bättre vara på alla möjliga sorters restströmmar, säger han och nämner exempelvis kemikalieindustrins flöden som utgångspunkt för produktion av mineralgödsel.

Vilka är era drömpartners framåt?
– Alla som vill vara med och ställa om matsystemet på ett hållbart sätt och så att det gynnar både producenter och konsumenter är våra drömpartners.

Av Agneta Renmark

3 tips för att öka innovationsgraden

Fredrik Indebetou på WA3RM tipsar:

  • Hjulet finns redan. ”Vi är alldeles för fixerade vid själva innovationsprocessen. Undersök i stället vilka tekniker som redan finns och använd dem på ett innovativt sätt.”
  • Tänk cirkulärt. ”Utnyttja befintliga resurser bättre. Det kan handla om allt från spillvärme och överskottsvatten till matsvinn och mineraler.”
  • Samarbeta mera. ”Våga gå in i nya samarbeten och dela på processen, men var ödmjuk och försök att ha en annan utgångspunkt än högsta lönsamhet och avkastning.”