
Framtidens gröda är redan här. Det menar Clas Dahlén, grundare och vd för det gotländska företaget Hemp Foods, som vill driva den gröna, cirkulära omställningen med hjälp av industriell hampa.
Hampa är en mångsidig gröda som har allt: klimatsmart, snabbväxande, jordförbättrande och resistent. Genom historien har växten använts till både mat, djurfoder och läkemedel men även byggmaterial och biobränsle.
Ur näringssynpunkt är hampafröna riktiga kraftpaket, fyllda med fullvärdigt protein och en bra balans mellan omega-3 och omega-6-fetter, samt kostfiber, mineraler, spårämnen och antioxidanter.
– Till skillnad från exempelvis soja innehåller hampa inga allergener och är fri från gluten, säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Foods.
Han har bakgrund inom marknadsföring och affärsutveckling – bland annat inom musikindustrin – och blev intresserad av hampa för tre år sedan, när han insåg dess enorma potential. Och med en morfar som var kunglig trädgårdsmästare ligger de gröna fingrarna så att säga i generna.
– Min utgångspunkt är att kombinera klimat- och hälsonytta med affärsnytta, säger han och förklarar att han tycker om att se både grödor och företag att växa.
Intresset bland lantbrukare på både Gotland är stort, där flera har klivit in som odlare och delägare i Hemp Foods. Det gäller även flera odlare på fastlandet.
Vad är det bästa med att odla just hampa?
– Den är väldigt lättodlad, och därmed lönsam. Plantan är stark och kväver alla ogräs, vilket gör att man inte behöver använda några bekämpningsmedel. Dessutom kräver den mindre vatten och absorberar upp till 20 ton koldioxid per hektar, vilket är fyra gånger mer än vad skog gör. Hampa är alltså en riktig klimathjälte!
Hemp Foods har utvecklat en rad unika produkter i premiumsegmentet, baserade på hampafrön, såsom rostade hampafrön med olika smaksättningar.
– De har en god och lite nötig smak och är goda att äta som hälsosamt snacks eller ha som crunchig topping på sallader eller andra maträtter. Man kan även baka med dem eller mixa dem till smoothies, säger Clas Dahlén.
Det finns även en kallpressad hampaolja i sortimentet samt fullkornsmjöl av hampa.
Produkterna, som lanserades i våras, säljer bra på både Coop och Ica på Gotland samt serveras i restaurangerna på Destination Gotlands båtar.
Vilka är de största utmaningarna med hampa som livsmedel?
– Det är nog att folk förväxlar den med ”kusinen” marijuana. Men det börjar sprida sig en allmän kännedom om den industriella hampan, som inte innehåller rusframkallande ämnen och därför är helt laglig att odla inom EU.
Men det handlar inte bara om att förse livsmedelsindustrin med näringsrika hampafrön. Genom systerföretaget Hemp Innovations Europe AB är ambitionen att utnyttja hela hampaväxten.
– Vårt mål är att bli en ledande leverantör av industriell hampa och därmed bidra till den cirkulära ekonomin i hela Europa, säger Clas Dahlén, som fått stöd från både Jordbruksverket, EU och Klimatklivet för sina expansionsplaner.
Text: Agneta Renmark
Visste du att…
…marknaden för industriell hampa har vuxit kraftigt internationellt, och beräknas uppgå till motsvarande 188 miljarder kronor 2027, enligt Forbes. Det motsvarar en årlig genomsnittlig tillväxttakt på närmare 22 procent från 2022 till 2027.

Clas Dahlén, grundare och VD för det gotländska företaget Hemp Foods

Hampa är en mångsidig råvara som kan användas för att bygga upp den svenska livsmedelsberedskapen.
3 tips för ökad innovation
- Problemlösning. Vem ska ha det här? Det måste alltid vara den första frågan man ställer sig i innovationsprocessen. Vilket behov finns det på marknaden och löser vi ett problem.
- Gräv där du står. Många börjar med att uppfinna något helt nytt men innovation handlar även om att återupptäcka och vidareutveckla något redan befintligt.
- Börja i liten skala. Utveckla en första prototyp hemma i köket eller garaget. Därefter kan man skala upp i samarbete med aktörer som RISE eller Axfoundation.