11 april, 2024

Företag och forskare utvecklar automationslösning som mixar pallar

När Sweden Food Arena arrangerade en workshop för snart fyra år sedan identifierades ett problem som flera företag ville lösa tillsammans. Sagt och gjort: Ett samarbete mellan flera aktörer skapades som idag bär frukt.

Projektet, som kallas FLAP, påbörjades under hösten 2020, och är ett samverkansprojekt mellan livsmedelsföretag, institut och akademi. Det är finansierat av det strategiska innovationsprogrammet Produktion 2030 som i sin tur stöds av myndigheterna Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Projektet leds av Linköpings universitet.
– Företagen efterfrågade ett helautomatiserat system som kan bygga blandade pallar med olika varor. Utmaningen är komplicerad för det gäller att plocka ihop exakt rätt artiklar av olika storlekar och vikter, samtidigt som man garanterar att pallen är stabil och säker. Vår lösning är helt automatiserad och baserad på en smart konstruerad robotlösning, säger Kerstin Eriksson, innovationsledare på Sweden Food Arena.

Luis Ribeiro är biträdande professor vid Linköpings universitet, institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, avdelningen för produktrealisering. Han är projektets koordinator och en av dem som utveckladelösningen.

Projektidén uppstod i mötet mellan livsmedelsföretagen och honom. Det är komplicerat att sätta ihop ett team med den höga tekniska kompetens som krävs för att genomföra en liknande idé. Det var här resten av FLAP-projektgruppen kom in, och det tog cirka sex månader att skapa ett koncept som hade ett verkligt industriellt och vetenskapligt värde. Därefter var det en enkel process att ansöka om finansiering från Produktion 2030 som redan möjliggjort flera framgångsrika avancerade automatiserings- och digitaliseringsprojekt.
– Det finns lösningar på marknaden, men det som gör vår FLAP-metod speciell är att den kan bygga mycket exakta pallar med många olika begränsningar och kundönskemål. Vi kan garantera att pallen inte kan välta och att produkter av samma slag packas så tätt som möjligt för att underlätta av-palletering.

Automationslösningen är nu ute i verksamheterna. Orkla är ett av de företag som testar den och Luis Ribeiro hoppas på fler intresserade företag.

Vad skulle du råda företag som vill påbörja ett liknande innovationsprojekt?
– Man måste man ha en stark motivation att lösa ett konkret problem som inte redan har en lösning. Det gäller att bygga samarbeten mellan olika aktörer där de tryggt kan diskutera sitt företags utmaningar och innovationsidéer.

Luis Ribeiro råder också företag eller personer som vill delta i ett forskningsprojekt för allra första gången att söka upp ett lämpligt nätverk att finnas med i, exempelvis en organisation.
– När det gäller livsmedel är Sweden Food Arena ett självklart val.

Luis Ribeiro

Den 15 maj genomförs slutpresentationen av projektet FLAP på Elmia Automation i Jönköping. Använd QR-koden för att anmäla dig till presentationen och för att se det utvecklade systemet arbeta. 

Visste du att…?

FLAP är en förkortning av projekttiteln Hållbar och flexibel automatisering av säsongsproduktion genom dynamisk resurshantering.