Genom utveckling av ett modernt innovationssystem är svensk livsmedelskedja topp 3 på europeisk innovationsranking år 2030.
Ett sammanhållet innovationssystem för stärkt konkurrenskraft är själva navet för att nå vision och mål i innovations- och forskningsagendan.
I samverkan med andra sektorer, forskningsfinansiärer och en långsiktig livsmedels- och innovationspolitik ska vi utveckla ett modernt och effektivt innovationssystem och infrastruktur för hållbar innovation.
Svensk matinnovation drevs framåt under 1990-talet och början på 2000-talet när kombinationen mat och hälsa och förhoppningen att kunna marknadsföra livsmedel med hälsoargument lockade både kreativitet och kapital. Innovationer som Oatly, ProViva, havrefiberkoncentrat och kolesterolsänkande margarin såg dagens ljus. På en marknad präglad av tradition och stegvis förändring krävs mod att utveckla livsmedel och koncept som är både innovativa och som har en stor marknadspotential. För det är en hård konkurrens om konsumenternas betalningsvilja – fyra av fem nya produkter överlever inte första året på marknaden. Därför behöver vi forma ett system som ökar precision och verkshöjd i innovationsprocessen.
50 nya svenska livsmedelsinnovationer som tillsammans omsätter 1 miljard euro år 2030.
Svensk matinnovation fick en skjuts under 1990-talet när kombinationen mat och hälsa och förhoppningen att kunna marknadsföra livsmedel med hälsoargument lockade både kreativitet och kapital. Innovationer som Oatly, ProViva, havrefiberkoncentrat och kolesterolsänkande margarin såg dagens ljus. På en marknad präglad av tradition och stegvis förändring krävs mod att utveckla livsmedel och koncept som är både innovativa och som har en stor marknadspotential. För det är en hård konkurrens – fyra av fem nya produkter överlever inte första året på marknaden.
Ett modernt innovationssystem
För att klara den utmaningen krävs ett världsledande system för innovation i värdekedjan. I det systemet behövs nya innovationsmodeller som gör vägen från identifierat behov till färdig produkt kortare. De bästa förutsättningarna för detta skapas i starka innovationskluster som genom gränsöverskridande samarbeten ger förutsättningar för växande bolag i hela värdekedjan. Det behövs tillgång till både test- och pilotanläggningar och framförallt små företag och start-ups behöver tillgång till småskaliga produktionsanläggningar och testmarknader.
Den svenska samverkansmodellen som kopplar samman forskning, näringsliv, offentlig sektor och ideell sektor kan fortsatt utvecklas och utnyttjas effektivt för att skapa den transformation av livsmedelssystemet som är nödvändig. En del i detta är offentlig upphandling av innovation.
Starka incitament för utveckling
Företag och forskare behöver utveckla och implementera ny kunskap, insikter och metoder om styrning och regelverk för att möjliggöra utveckling. Forskare, företag och stödsystem
behöver en långsiktighet som förenar tydliga mål med en förmåga att identifiera och eliminera innovationshämmande regelverk.
Utveckla en lärandekultur
Ett sätt att åstadkomma detta är att utveckla en lärandekultur och förmåga till innovativ utveckling. I det ingår både att utveckla och stärka företagens innovationsförmåga och entreprenörskap. Det kräver också utveckling av ett innovationsledarskap som kan förena interna och externa resurser för att korta vägen från identifierat behov till färdig produkt.
Affärsmodeller
Livsmedelssektorn har ett akut behov av utveckling av nya affärsmodeller. Existerande värdekedjor och strukturer skapar inlåsningseffekter som försvårar för innovativa lösningar som kan korta vägen från idé till marknad. Här finns behov av nya logistiska lösningar och tjänstebaserade modeller och betalningsmodeller som underlättar transaktioner och tydligare premierar aktörer som tillför reella konsumentvärden och som bygger affärsmodeller för hållbara värdekedjor.
CASE
Komponenter i en integrerad innovationsinfrastruktur
Exempel på framgångsrik innovation inom livsmedelssektorn pekar ofta på betydelsen av kluster. Det har också varit en observation som bekräftat forskning kring innovation och affärsutveckling från andra branscher, där just betydelsen av samlokalisering av både grundläggande och tillämpad forskning, inkubatorer och science parks, start ups och stora och små företag både i branschen och stödjande kringsektorer accelererar innovationstakten. Exempel på sådana kluster inom livsmedelssektorn är Parma-regionen i Italien, Wageningen och Amsterdam i Nederländerna, Irlands livsmedelssatsning med en statlig AKIS-myndighet och i viss mån även Öresundsregionen.
Det finns dock problem med att överföra kluster- och innovationsmodeller från andra sektorer till livsmedel och andra areellt kopplade sektorer. I korthet handlar det om att primärproduktionen av råvaror av relativt lågt specifikt värde, liksom företagandet, är decentraliserat och inte med nödvändighet är förlagt till områden med hög befolkningstäthet och närhet till universitet och utbildning, myndigheter, marknad och beslutsfattare.
Därför behöver livsmedelssektorn en innovationsinfrastruktur som kan integrera en decentraliserad företagsstruktur med många småföretag och tillgång till forskning, stödstrukturer och marknad. Mycket går att lösa med informations- och kommunikationsteknik, men även där kan den decentraliserade strukturen utgöra ett hinder. Därför behövs en infrastruktur som kombinerar en rad komponenter som kan balansera och accelerera innovation och affärsutveckling.
Exempel på sådana komponenter i ett byggbart system är regionala testbäddar och pilotfaciliteter kopplade till kluster eller forsknings- och innovationscentra. Det gäller även tillgång till myndigheter och andra stödstrukturer som rådgivning, kompetensförsörjning, konsulttjänster, finansiering och tjänster som kan erbjuda tillgång till marknader. Dessutom behövs nya modeller utvecklas för att säkerställa ökad kunskapsdelning och kunskapsspridning mellan forskning och näringsliv. Ett sådant system behöver också byggas från grunden med ett utifrån och in-perspektiv. Deny satsningen på kunskapsnav inom animalieproduktion, ledarskap, växtnäring och miljö samt digitalisering är ett utmärkt exempel på detta.
Exempel på komponenter i en integrerad innovationsinfrastruktur: