16 december, 2024

Vi närmar oss en matmiljard, miljon för miljon!

Årets julklapp till livsmedelskedjan är regeringens nya forsknings- och innovationsproposition. Propositionen lägger grunden för politiken de kommande fyra åren och innehåller flera fina satsningar inom livsmedelsområdet. Dels en satsning på grön, cirkulär bioekonomi och dels en uppväxling av det nationella forskningsprogrammet för livsmedel.

Ökade satsningar på forskning och innovation är, enligt regeringen, en förutsättning för att öka både robusthet och konkurrenskraften och bidra till att nå livsmedelsstrategins mål. Satsningarna ska stärka livsmedelskedjans alla led, från primärproduktion, via förädling, distribution och försäljning till slutlig konsumtion och export.

Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inrättas med fokus på cirkulär bioekonomi. Det omfattar bland annat skog, jordbruk, sjömat och livsmedelsproduktion i hela landet. Satsningen är bred, den omfattar både tekniska lösningar och utveckling av kunskap om komplexa frågor och om systemperspektiv. Totalt avsätter regeringen cirka 200 miljoner kronor under kommande fyra år och näringen förväntas vara med och förstärka satsningen.

Det befintliga tioåriga nationella forskningsprogrammet för livsmedel, som startade 2016, förlängs med ytterligare två år till 2028. En utvärdering ska genomföras 2027 som kan ge underlag för framtida satsningar inom innovation och forskning inom livsmedelsområdet. Totalt investerar regeringen ytterligare totalt 230 miljoner kronor kommande fyra år på programmet utöver de 110 miljoner kronor per år som redan ingår i programmet.

– Sedan 2016 ser vi ett tydligt ökat intresse för vår näring och för de lösningar vi kan leverera. Orden ”livsmedel”, ”bioekonomi” och ”beredskap” var tidigare knappt omnämnda i 2016 års version av forskningsproposition. Nu ser vi tydliga ambitioner och satsningar som vi ser fram emot att få agera på, säger Marie Gidlund, verksamhetsledare, Sweden Food Arena.

Regeringen är tydlig med att ”forskning inom det nationella forskningsprogrammet för livsmedel behöver förstärkas och samspela med mer företagsnära forskning och innovation. Detta är endast möjligt om innovationssatsningen utgår från företagens behov”.

– Näringslivet ser fram emot att vara en tydlig medfinansiär till programmen och att aktivt bidra till utformning,innehåll och styrning för att säkerställa behovsdrivna satsningar som resulterar i konkret innovationsdriven tillväxt för den svenska livsmedelssektorn, säger Per Arfvidsson, ordförande Sweden Food Arena.

För fortsatt läsning, se Regeringens proposition Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta.