28 november, 2024

Rätt förpackning minskar matsvinnet

Att förpacka mat på rätt sätt fyller många funktioner. Förpackningen är en budbärare, den skyddar produkten och den skapar förutsättningar för att det som är förpackat ska kunna hanteras – vare sig det gäller att äta upp det direkt, kyla, spara eller värma. Ytterligare en viktig funktion med rätt förpackning är att den kan minska matsvinnet.

Tidigare i höstas arrangerades en workshop på temat hur vi gemensamt kan minska matsvinnet. Arrangörer var Sweden Food Arena, där både Marie Gidlund och Kerstin Eriksson deltog, tillsammans med Packbridge. Fokus låg just på vilken roll förpackningen kan spela för att minska svinnet.
– Det var givande och många bra diskussioner tog plats. Ett tjugotal deltog och i programmet fanns Afry och Orkla som kunde berätta om sina erfarenheter, berättar Marie Gidlund.

Olof Sandberg från Packbridge fyller i:

– Bakgrunden till workshopen var att titta på vilka utmaningar som kopplar till livsmedelsproduktion och där förpackningar har en viktig och faciliterande roll. Huvudsyftet var att lyssna in livsmedelsnäringens uttryckta innovations- och forskningsbehov av förpackningen och förpackningsteknik som har potential att minsk livsmedelsförluster och öka hållbarheten.

– Det är en komplex fråga eftersom det oftast innebär stora investeringar att göra om eller justera produktionsmetod. Vi ville undersöka om det finns lågt hängande frukter att tillgå för att rädda mer livsmedel.

En av deltagarna på workshopen var Patrik Olderius från Duni.

– Förpackningar har diskuterats länge och vi förstår att den är oerhört viktig. På Duni anser vi till och med att vi ytterligare behöver lyfta detta, och inte bara kika på ”singel use” och flergångsanvändning. Det gäller att vara pragmatiska, att se till kundens behov, berättar han entusiastiskt.

Det finns ett system, eller en mall, som han använder sig av i produktutvecklingen. Den utgår från tre frågor:
*Hur ser konsumentbeteendet ut?

*Vad ska ligga i förpackningen?

*Hur ser kundens affärsmodell ut, alltså ska maten ätas direkt eller sparas, ska den kylas eller ej och så vidare?

–Det är givet att produkterna vi tar fram har en tydlig hållbarhetsaspekt i åtanke, men vi måste också tänka på vad förpackningen egentligen gör. Den skyddar maten från produktionstillfälle till konsumtionstillfälle. Bland annat.

–Den ska främja livsmedelssäkerhet och kvalitet och ha barriärer som förlänger hållbarheten precis som den ska hämma bakterietillväxt. Den ska även se trevlig ut och kunna gå bra att äta ur. Och den ska rymma rätt mängd, apropå matsvinn!, avslutar Patrik Olderius.

De här behoven och önskemålen ringades in på workshopen:

  1. Kartlägga och mäta livsmedelsförluster i produktionen kopplat till förpackningen: Var finns förlusterna och vilken är volymen?
  2. Utveckla förpackningstekniken för att minska livsmedelsförluster.
  3. Utveckla möjligheterna att återta bortsorterade livsmedelsvolymer till produktionen, så kallat ”rework”.
  4. Samla företag för att diskutera materialval och återvinning för att stödja utveckling inom förpackning
  5. Utveckla digitalisering och automation inom förpackning för att öka effektivitet och ergonomi.

Hör av dig!

Det viktigaste man kan göra som företagare är att ta hand om sina utmaningar. Vi kan hjälpa till! Är du företagare och har funderingar eller problem kopplat till ämnet – hör av dig! Vi kan starta samverkan för att hitta vägar framåt. Du når oss här.

Matlåda – material och mängd spelar roll

Att byta ut material mot sådant som också går att äta är en tydlig trend, som att plastfiber byts mot en fiberblandning med alger i. Tunnare förpackningar kräver mindre material, och är också något som det laboreras med, och produktutvecklas inom. Även storleken på lådan påverkar svinnet.