11 september, 2024

Så kan Sveriges livsmedelsindustri bli världsbäst

Med hjälp av processindustriell utveckling kan den svenska livsmedelsbranschen utvecklas och bli riktigt konkurrenskraftig. Men det gäller att ta hjälp. Malin Rosqvist (RISE) är programchef för ett innovationsprogram och har många goda råd att dela med sig av. 

PiiA. Så förkortas det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation som Malin Rosqvist är programchef för. Hon har varit verksam i programkontoret under flera år och arbetat för att stötta industriell utveckling inom andra industrier som exempelvis skog, gruva och stål.
–Dessa branscher har sysslat med industriell utveckling och en ökande grad av automation under flera år och har därmed också kommit längre. Vi har dock de senaste åren, sedan 2020 ungefär, ökat volymen av livsmedelsprojekt i PiiA:s projektportfölj, säger Malin Rosqvist. 
Innovationsprogrammet PiiA som pågått sedan 2012 finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Totalt har hittills cirka en miljard kronor investerats i svensk industri genom programmet. Sweden Food Arena arbetar tillsammans med PiiA för att facilitera och underlätta för livsmedelsindustrin att ta del av satsningen. 

Vad går det ut på då egentligen? Det enkla svaret är: Digitalisering och automation för att på ett effektivt sätt kunna klara en uppskalning och öka konkurrenskraften. Miljö, klimat och resiliens är nyckelord.
–Den stora vinsten med att delta är att lära av andra branscher. Innovationer i en bransch kan vara vardag för andra, säger Malin Rosqvist. 
–Ofta handlar det om att hitta ett sätt att påbörja automation, kanske bestämma sig för vad som krävs för att köpa företagets första automationslösning eller robot?

Malin Rosqvist nämner fiskodling på land där till exempel utfodringen kan styras på ett effektivare sätt genom automatiserad styrning. Om fiskarna får exakt rätt mängd mat, minskar samtidigt kostnaden för foder liksom behovet av rengöring.
–Ett område som är intressant för livsmedelssektorn är så kallad industriell symbios, det vill säga att vi försöker hitta samarbeten där flera olika industrier eller verksamheter kan ha nytta av varandra. Det kan vara att ta hand om restströmmar av värme, eller bara rena vatten ”lagom” mycket för att det ska kunna återanvändas i en annan process, berättar Malin Rosqvist. 

Hon betonar att allt arbete med industriell utveckling och innovation kräver driv, nyfikenhet och prestigelöshet. Samt att det behöver ge resultat.
–Det måste bära sig för entreprenören. Man ska inte vara rädd för att konkurrera utan snarare se vinsten i att bjuda på egna erfarenheter och söka hjälp och stöd hos varandra.

Malin Rosqvists råd till små livsmedelsaktörer är att försöka samarbeta med större teknikaktörer, gemensamma projekt är ett bra sätt för att komma igång. Hon slår även ett slag för att gå med i olika nätverk, exempelvis Sweden Food Arena, samt att haka på ett innovationsprogram för att få koll på utlysningar och möjliga samarbeten.
–Och kanske viktigast av allt: Att våga ge sig in i samarbeten trots att vägen fram inte är solklar. Den investerade tiden är med största säkerhet en god investering i ökad kunskap. 

Malins tips på seminarier, nätverk och projekt

8 oktober: Öppet projektmöte på mässan Processteknik i Göteborg

Processindustrins roll i långa värdekedjor och i den cirkulära ekonomin är temat för mötet. Med utgångspunkt i två projekt som drivs av det strategiska innovationsprogrammet PiiA, Processindustriell IT & Automation, kommer vi att diskutera spårbarhet och digitala produktpass, men också resurseffektivitet med ett fokus på vatten som en strategisk resurs för många av processindustrins branscher. Alla som är nyfikna hälsas välkomna!

Digitalisering, data och hållbarhet | Processteknik

16 oktober: PiiA Impact & Innovation Summit i Västerås 

Här får du kunskap och insikter från olika branschexperter som bland andra Mikael Dahlgren (Hitachi), Johan Andersson (SSAB Special Steels), Cecilia Tall (RE:Source), Cathrine Helin (ABB & PiiA), Malin Rosqvist (PiiA), Jens Eliasson (ThingWave), och Tomas Wiklund (PulpEye). Dessutom har du möjlighet att delta i parallella spår som är skräddarsydda för just din bransch!

Mer information och anmälan här!

Mer information om projekten: