Det har länge funnits ett uttalat behov av samordning av satsningar på forskning och innovation i livsmedelskedjan. Sweden Food Arena lyfte detta i en rapport 2021 och föreslog även att de fyra aktuella myndigheterna skulle sätta sig vid samma bord för en gemensam diskussion. Parallellt identifierade myndigheterna själva behov av en fördjupad samverkan för att bättre koordinera sina insatser. Idag pågår ett samarbete som enligt Marie Gidlund på Sweden Food Arena är en systemrevolution.
–De företag vi talade med upplevde att det gjordes hagelskurar av insatser inom vissa områden, men att det saknades action inom andra, berättar Marie Gidlund, verksamhetschef på Sweden Food Arena.
Dessutom saknades samlad kunskap och insikt om hela värdekedjan. Det stora behovet av samordning av forskning och innovation i livsmedelskedjan är känt sedan länge, och utifrån den bilden föreslog Sweden Food Arena att Formas, Vinnova, Jordbruksverket och Tillväxtverket skulle samlas för en gemensam dialog.
–Vi på arenan erbjöd oss att delta för att presentera behovskartläggningar och prioriterade insatser så att myndigheterna skulle kunna forma sina satsningar på ett sätt som svarar mot näringens behov, fortsätter hon.
2022 påbörjades en försiktig start på samarbetet. Anna Eldestrand är samordnare för livsmedelsstrategin och Malin Misaghi är processledare, båda två på Tillväxtverket.
–Det är viktigt att samverka, jobba mer synkat och kroka arm för att skapa innovationskraft och utveckla livsmedelsvärdekedjan, säger Malin Misaghi.
–Vi har en nära dialog med Sweden Food Arena som tagit fram ett antal viktiga analyser och utifrån näringens behov lyft viktig kunskap för att jobba gemensamt med policyutveckling, fyller Anna Eldestrand på.
Vad har hänt på de här två åren då?
–Vi har formulerat ett huvudmål som vi kallar Nordstjärna. Utifrån den finns ett antal delmål i syfte att ta fram framtidens goda, hälsosamma och hållbara mat, säger Malin Misaghi.
Hur går samarbetet och utvecklingen till, rent praktiskt?
–V ses fysiskt kontinuerligt en gång i månaden. Inför varje träff tas en tydlig agenda fram där vi uttalar vad vi vill avhandla. Det görs i sin enklaste form men blir väldigt konkret. Det handlar om att skapa förtroende men också identifiera vad som kan falla mellan stolarna, berättar Malin Misaghi.
Har ni sett några resultat av era insatser än?
–Ja. Vinnova och Tillväxtverket har genomfört en gemensam kraftsamling där vi har kunnat allokera mer resurser. Vinnovas nationella satsningar på Hållbara matsystem har växlats upp med Tillväxtverkets regionala utlysning som gör det möjligt att söka utvecklings- och innovationsprojekt runt om i landet.
För oss är det här ett nytt sätt att arbeta – vi har aldrig förr bundit ihop det på detta sätt. Nu jobbar vi konkret framåt, för att få mer pang för pengarna och göra mer effektiva satsningar. Vi har kommit en bra bit på vägen, men vi har mer att göra, säger Anna Eldestrand.
Hur ser era utmaningar ut?
–De ligger bland annat i att respektive myndighet har sina olika instruktioner och uppdrag. Vi har helt enkelt olika regler att förhålla oss till. Utmaningarna gör att det blir ännu viktigare att vi samarbetar, och får reglerna att gå i varandra och handla om hela livsmedelskedjan, inte bara delar, säger Anna Eldestrand
Kan ni fortsätta samarbeta?
–Absolut! Vi fortsätter hela våren och planerar för hösten. Den viktiga grunden i ett samarbete vilar mycket på mjuka värden. Vi har lärt känna varandras respektive myndighet och skapat ett fint förtroende och tillit. Det är en god förutsättning för att gå vidare, betonar Malin Misaghi.
Sweden Food Arena ser gärna en fortsättning.
–Nästa steg i detta är egentligen att myndigheterna borde få i uppdrag att utveckla samarbetet, med målet att insatserna stärker hela värdekedjor – från primärproduktion till konsumtion. Här bör näringen och Sweden Food Arena vara med vid bordet för att diskutera, säger Marie Gidlund.