27 november, 2025

Webbinarium: Precisionsfermentering och framtidens matproduktion

Att programmera mikroorganismer för matproduktion låter som science fiction, men tekniken är redan här. I det tredje avsnittet av Forskningsfronten synar vi möjligheterna och utmaningarna med precisionsfermentering.

Till Sweden Food Arenas tredje webbinarium i serien ”Forskningsfronten” har vi bjudit in två forskare från Lunds Universitet med bra koll på bioteknik och precisionsfermentering. Eva Nordberg Karlsson är professor i bioteknik och kopplad till centrumbildningen Biotech Heights. Nélida Leiva Eriksson är docent vid Lunds universitet men är även grundare av ett företag som använder precisionsfermentering. Startupen Ironic Biotech har tagit fram ett hemjärn som är mer biotillgängligt än vanliga järntillskott på marknaden.

Tillsammans kommer de att svara på frågor som:

  • Insulin, ystensym, vitaminer och fett… precisionsfermentering verkar kunna användas till mycket. Vad är tekniken bäst på och var i ligger begränsningarna?
  • Att skala precisionsfermentering verkar vara en flaskhals. Är volymkraven högre i livsmedelsindustrin än läkemedelsindustrin? Finns det lösningar för att skala?
  • Det talas om att det finns skillnader mellan ”Food grade” och”Pharma grade”. Går det att göra mat säkert, med lägre krav än läkemedelsindustrin?
  • Kan precisionsfermentering fylla en roll i ett cirkulärt samhälle? Kan tekniken uppgradera värdet av sidoströmmar?
  • Hur ligger Sverige till jämfört med resten av Europa?

Anders Engström kommer att inleda med en kort spaning och ställa både sina och publikens frågor. Få koll på var forskningsfronten ligger, lär dig mer om kunskapsluckorna och kanske fundera över hur ditt företag skulle kunna dra nytta av möjligheterna med precisionsfermentering?