Yara är inte bara leverantör av klimatsmart gödsel utan erbjuder även smarta verktyg för innovativ precisionsodling.
– Det handlar om att göra rätt saker på rätt ställe i rätt mängd och i rätt tid, säger chefsagronomen Ingemar Gruvaeus.
Yara är ett världsomspännande företag med verksamhet i över 60 länder; missionen är hjälpa till att föda världens växande befolkning på ett ansvarsfullt sätt och samtidigt skydda våra jordar. Detta gör man genom att dels producera kvävebaserad mineralgödsel med lågt klimatavtryck, dels erbjuda produkter och smarta verktyg för precisionsodling.
– Precisionsodling ger lantbrukaren möjlighet att öka avkastningen och förbättra produktkvaliteten samtidigt som klimat- och miljöpåverkan minskar, säger Ingemar Gruvaeus, chefsagronom på Yara i Sverige.
När han började i branschen i mitten av 80-talet gödslade man efter genomsnittsrekommendationer, baserade på vad som hade odlats på platsen tidigare. Problemet med det är det riskerar att bli fel varje år, både vad gäller kvalitet och ekonomi för bonden men även ur klimat- och miljösynpunkt med stora kväveläckage ut i naturen.
– Att använda genomsnitt är ett ganska trubbigt verktyg eftersom variationen är enorm – inte bara mellan olika år utan också mellan olika platser, jordar och en rad andra förutsättningar.
Revolutionen
Vad som hänt på området under de senaste åren, i takt med den tekniska utvecklingen, beskriver han som något av en revolution. Det handlar om fjärranalyssensorer att sätta på traktorn, tillgång till avancerade satellitbilder och annan analysutrustning.
– Allt detta gör det möjligt att se den variation som förr bara var ett medeltal och styra kvävegivorna med en helt annan exakthet, säger Ingemar Gruvaeus.
Han tar maltkorn som konkret exempel för vad precisionsodling kan betyda för lantbrukaren. Maltkorn har ganska snäva krav på optimal proteinhalt för att kunna säljas som just maltkorn.
– Är det för lite eller för mycket protein i kornet blir det degraderat till djurforder, vilket innebär ett rejält pristapp.
Utmaningen är att få tekniken tillräckligt enkel, användarvänlig och billig för den enskilda bonden.
– Det är även en kunskapsfråga. Och du måste ha en modern typ av spridare för att kunna variera givorna ute i fält.Precisionsodling är dock inte bara en angelägenhet för primärproduktionen utan för hela livsmedelskedjan, då gödselanvändningen är en viktig del av ett produkts totala klimatavtryck.
Ingemar Gruvaeus berättar om en kontinuerlig innovationsprocess, där man framåt ser möjlighet att kombinera precisionsodling med både klimat och väderprognoser.
– Det är väldigt många olika faktorer att ta hänsyn till men det är samtidigt det som gör det så spännande och roligt!
Av Agneta Renmark
Bilder: Yara.
Ingemars 3 tips för innovation
1. Behovsanalys. All teknisk innovation börjar utifrån ett behov som i sin tur behöver mätas, valideras och kalibreras.
2. Lokal anpassning. Utgå aldrig från medelvärden eller nationella och globala data i innovationsprocessen. Ju mer lokalt anpassat, desto bättre precision.
3. Jobba tillsammans. Att samarbeta genom hela värdekedjan stärker både innovationsprocessen och värdet av den.

Ingemar Gruvaeus,
chefsagronom, Yara i Sverige.

