Nu har forskningsrådet Formas öppnat två utlysningar. Den ena inriktad mot innovation med temat ”Innovationer för hållbara och hälsosamma matvanor”. Den andra stödjer företagsnära forskning och temat är ”Framtidens livsmedel: hållbar, hälsosam och skalbar förädling”. Båda utlysningarnas syfte att stärka branschens konkurrenskraft. Formas anordnar ett informationsmöte om utlysningarna den 16 oktober.
Utlysningen som inkluderar innovationsprojekt för att utveckla och testa vetenskapliga lösningar har temat Innovationer för hållbara och hälsosamma matvanor. Här finns möjlighet att söka bidrag för innovationsprojekt som till exempel:
- Utvecklar replikerbara metoder som underlättar för konsumenten att välja mer hållbara och hälsosamma matvanor.
- Utvecklar nya livsmedelsprodukter med positiva hälsoegenskaper, god livsmedelssäkerhet, högt gastronomiskt värde och låg klimat- och miljöpåverkan.
- Optimerar förädling av svenska råvaror för bättre hälsa, sensorik och resurseffektivitet.
- Utvecklar mat och dryck skapade genom innovativa förädlingsprocesser, som t.ex. fermentering, extrudering eller torkning, för att förstärka sensoriska egenskaper.
- Utvecklar och experimenterar med nya lösningar som uppvärderar biprodukter och sidoströmmar för livsmedelsanvändning inom cirkulära livsmedelssystem.
- Utvecklar och testar nya koncept, verktyg och stöd som främjar informerade val av hållbara och hälsosamma livsmedel i handeln, besöksnäringen, samt i digitala och fysiska matmiljöer.
Utlysningen som inkluderar företagsnära forskningsprojekt har temat Framtidens livsmedel: hållbar, hälsosam och skalbar förädling. Här kan du söka bidrag för projekt som till exempel
- Identifierar och formulerar lösningar, modeller eller metoder som bidrar till hållbar omställning och ökad förädlingsgrad i det svenska livsmedelssystemet.
- Utvecklar processer, teknik, tjänster, produktdesign, koncept eller förpackningslösningar för värdeskapande från råvaror och sidoströmmar i det svenska livsmedelssystemet.
- Utvecklar sensorik, biotillgänglighet och andra kvalitetsaspekter som stärker produktens hållbarhetsprofil, näringsrelaterade egenskaper och marknadspotential.
- Analyserar kulturella, historiska och socioekonomiska faktorer som påverkar acceptans och efterfrågan på innovativa, hälsosamma och hållbara förädlade produkter.
- Utvecklar tvärvetenskapliga arbetssätt som stärker långsiktig och ömsesidig kunskapsdelning mellan akademi, näringsliv och andra samhällssektorer.

Kerstin Eriksson, Innovationsledare, Sweden Food Arena
Är du intresserad att ta del av utlysningarna?
Sweden Food Arena hjälper till med att koordinera intresserade företag och forskare att söka projekt. Hör av dig till kerstin.eriksson@swedenfoodarena.se.
De två utlysningarna i korthet:
Innovationer för hållbara och hälsosamma matvanor
- Projektet inkluderar två parter inom livsmedelssektorn – företag och forskningsutförare.
- Huvudsökande företag, universitet, högskolor eller forskningsinstitut.
- Företagsparten bidrar med minst 50% medfinansiering för egna kostnader.
- Bidrag 1–2 miljoner från Formas
- Projekttid 12–24 månader.
- Utlysningen är öppen fram till den 29 januari 2026 kl 14.00.
Framtidens livsmedel: hållbar, hälsosam och skalbar förädling
- Projektet omfattar 3-10 parter, minst 50% från näringslivet, minst 1 forskningsutförare (doktorsexamen).
- Forskningsutförare, företag, offentliga organisationer och andra aktörer kan delta.
- Huvudsökande företag, universitet, högskolor eller forskningsinstitut.
- Projekttiden 36 månader
- Bidrag max 8 miljoner kronor från Formas.
- Företagsparter bidrar med minst 30% medfinansiering för egna kostnader.
- Utlysningen är öppen fram till den 28 april 2026 kl 14.00.
Här hittar du utlysningarna i sin helhet:
Innovationer för hållbara och hälsosamma matvanor
Framtidens livsmedel: hållbar, hälsosam och skalbar förädling
Informationsmöte om utlysningen 16 oktober 2025
Den 16 oktober kl. 9-10:45 bjuder Formas in till ett informationsmöte om utlysningarnas innehåll. Läs mer om mötet på Formas hemsida.

