Annelie Lundell på besök på Olof Lars gård utanför Varberg. Bild: Lisbeth Hedberg.
I slutet av mars stod det klart att programmet Food Futures beviljas 64 miljoner kronor från MISTRA för att bedriva ett unikt forskningsprogram för att framtidssäkra Sveriges livsmedelssystem. Arenan har pratat med Annelie Lundell, Director of Research and Development på HKScan, om projektet och deras hållbarhetsarbete.
Mistra Food Futures mål är att utveckla ett hållbart och resilient svenskt livsmedelssystem som levererar hälsosam mat. En tvärvetenskaplig plattform samlar företag i hela livsmedelskedjan, samhällsaktörer och forskare för att ta fram lösningar som säkerställer en omställning, både på kort och på lång sikt. För HKScan, som är medlem i Sweden Food Arena, var det givet att delta:
– HKScan arbetar sedan länge aktivt med många av de frågor som projektet adresserar; miljö, klimat, djuromsorg, god och säker mat. Genom att delta aktivt som partner i detta projekt skapar vi möjligheter att nå vår vision och våra uppsatta mål. Det är ett viktigt arbete som är svårt att klara av på egen hand. Vi behöver jobba branschöverskridande och tillsammans, säger Annelie Lundell.
Ett av programmets miljömål är att ta fram åtgärder för att den svenska jordbrukssektorn ska nå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045. I miljöarbetet har HKScan legat i framkant. De fick sin första miljöcertifiering redan på 80-talet och antog sitt första klimatmål 2003, som nu följs upp för att reducera utsläppen med 95 % till 2030. Sedan 2010 har de lyckats med en minskning på 74 %. HKScans miljöarbete genomsyrar hela värdekedjan och hållbarhetstänket löper från gård till gaffel.
– Under 2019 har vi antagit en vision för 2045 om en klimatpositiv värdekedja, som gynnar biologisk mångfald och sluter kretsloppet. Det nya målet för vår primärproduktion omfattar minskad klimatpåverkan från kött, ökade arealer som gynnar biologisk mångfald och minskad övergödning, säger Annelie.
HKScan är i dag med i elva forskningsprojekt och sex utvecklingsprojekt som på olika sätt arbetar med hållbarhetsfrågor, konkurrenskraft och framtidens primärproduktion. Det är samarbeten med såväl universitet och forskning, som branschkollegor och organisationer, som har skänkt erfarenheter som HKScan tar med sig in i Mistra Food Futures.
– Vi vill delta i workshops inom ramen för projektet och hjälper till med planering, stöd samt datainsamling, exempelvis med enkäter och fokusgrupper.
De framarbetade lösningarna kommer testas och implementeras i praktiken hos de deltagande livsmedelsföretagen. Det ger näringslivspartners värdefulla insikter och kunskap för framtidens livsmedelskedja.
– Vi skapar tillgång via kontrakterade primärproducenter till försöksfaciliteterna. Men stöd från akademin och forskningen behövs. Vi kan tillsammans utveckla den kompetens och kunskap som krävs för att kunna delta i omställningen, möta de nya förväntningarna och krav från vår omvärld. Genom detta kan vi bevara en levande landsbygd i Sverige med inhemsk livsmedelsproduktion, avslutar Annelie.