6 november, 2025

Forskningsfronten – webbinarieserien för dig som vill ha koll på ny forskning i livsmedelssystemet

Den 13:e november var det premiär för Sweden Food Arenas nya direktsända webbinarieserie ”Forskningsfronten”. Ett lättsmält format där du viger en halvtimme av din lunchpaus åt att lära dig mer om spännande innovationsområden i matsystemet. I ett avsnitt av Forskningsfronten bjuds du på en kortare spaning och därefter ett samtal med två inbjudna forskare som har koll på ämnet. Det här är ett bra tillfälle för livsmedelsföretag att inspireras till produktutveckling och att engagera sig i framtida forskning

Läs om de tre första avsnitten nedan:

Del 1: Fett – nyckeln till framtidens smakrika mat?

Forskarna Cecilia Tullberg (Lunds Universitet) och Marcus Adevi (RISE) är gäster i det första avsnittet. Cecilia är expert på fetternas kemi och hur man tar fram och ändrar på fetter. Marcus har koll på sensoriken och hur fetter påverkar konsumentens uppfattning av exempelvis en växtbaserad köttanalog. Vi får svar på frågor som: Hur säkrar man näringen i nyttiga fetter? Kan nyttiga växtfetter få liknande egenskaper som mindre nyttiga animaliska fetter? Kan cellodlat / precisionsfermenterat / mikrokapslat / oleogelerat fett vara nyckeln till framtidens smakrika mat?

När: Programmet sändes 13 november 2025

Var? Du kan se det här >

Del 2: Biotillgänglighet – så får vi maten att leverera näring

Enligt näringsdeklarationen på ditt inköpta mellanmålsnacks innehåller den all näring du behöver. Men tas verkligen näringen upp av kroppen? Vad är food matrix? Hur kan ett livsmedels struktur påverka upptaget av näringsämnen? Vilken typ av processning ska företag satsa på för att göra näringen mer biotillgänglig? Hur ser biotillgängligheten ut för den nya generationen hybridprodukter som kombinerar animalier och vegetabilier?
I Forskningsfrontens andra avsnitt är det professor Robert Brummer (Örebro Universitet) och doktor Susanne Bryngelsson (RISE) som svarar på frågorna.

När: Avsnittet spelades in den 27 november 2025
Var? Du kan se det här >

10 december: Mötet mellan Food & Pharma – Precisionsfermentering och framtidens matproduktion

Att programmera mikroorganismer för matproduktion låter som science fiction, men tekniken är redan här. I det tredje avsnittet av Forskningsfronten synar vi möjligheterna och utmaningarna med precisionsfermentering.

Till Sweden Food Arenas tredje webbinarium i serien ”Forskningsfronten” har vi bjudit in två forskare från Lunds Universitet med bra koll på bioteknik och precisionsfermentering. Eva Nordberg Karlsson är professor i bioteknik och kopplad till centrumbildningen Biotech Heights. Nélida Leiva Eriksson är docent vid Lunds universitet men är även grundare av ett företag som använder precisionsfermentering. Startupen Ironic Biotech har tagit fram ett hemjärn som är mer biotillgängligt än vanliga järntillskott på marknaden.

Tillsammans kommer de att svara på frågor som:

  • Insulin, ystensym, vitaminer och fett… precisionsfermentering verkar kunna användas till mycket. Vad är tekniken bäst på och var i ligger begränsningarna?
  • Att skala precisionsfermentering verkar vara en flaskhals. Är volymkraven högre i livsmedelsindustrin än läkemedelsindustrin? Finns det lösningar för att skala?
  • Det talas om att det finns skillnader mellan ”Food grade” och”Pharma grade”. Går det att göra mat säkert, med lägre krav än läkemedelsindustrin?
  • Kan precisionsfermentering fylla en roll i ett cirkulärt samhälle? Kan tekniken uppgradera värdet av sidoströmmar?
  • Hur ligger Sverige till jämfört med resten av Europa?

Anders Engström kommer att inleda med en kort spaning och ställa både sina och publikens frågor. Få koll på var forskningsfronten ligger, lär dig mer om kunskapsluckorna och kanske fundera över hur ditt företag skulle kunna dra nytta av möjligheterna med precisionsfermentering?

När: 10 december, kl 12-12:30
Var: Du kan se det här >