6 november, 2025

Forskningsfronten – webbinarieserien för dig som vill ha koll på ny forskning i livsmedelssystemet

Den 13:e november är det premiär för Sweden Food Arenas nya direktsända webbinarieserie ”Forskningsfronten”. Ett lättsmält format där du viger en halvtimme av din lunchpaus åt att lära dig mer om spännande innovationsområden i matsystemet. I ett avsnitt av Forskningsfronten bjuds du på en kortare spaning och därefter ett samtal med två inbjudna forskare som har koll på ämnet. Det här är ett bra tillfälle för livsmedelsföretag att inspireras till produktutveckling och att engagera sig i framtida forskning

Boka in den 13 och 27 november för en kunskapslunch om fett respektive biotillgänglighet, båda webbinarierna är programledda av Anders Engström (Hack the future) som också står för den inledande spaningen. Ett tredje avsnitt i december är planerat, men ännu inte offentliggjort.

13 november: Fett – nyckeln till framtidens smakrika mat?

Forskarna Cecilia Tullberg (Lunds Universitet) och Marcus Adevi (RISE) är gäster i det första avsnittet. Cecilia är expert på fetternas kemi och hur man tar fram och ändrar på fetter. Marcus har koll på sensoriken och hur fetter påverkar konsumentens uppfattning av exempelvis en växtbaserad köttanalog. Vi kommer att få svar på frågor som: Hur säkrar man näringen i nyttiga fetter? Kan nyttiga växtfetter få liknande egenskaper som mindre nyttiga animaliska fetter? Kan cellodlat / precisionsfermenterat / mikrokapslat / oleogelerat fett vara nyckeln till framtidens smakrika mat?

När: 13 november, kl 12-12:30
Var: Webbinarium
Anmälningslänk: https://forskningsfrontenfett.confetti.events/

27 november: Biotillgänglighet: Så får vi maten att leverera näring

Enligt näringsdeklarationen på ditt inköpta mellanmålsnacks innehåller den all näring du behöver. Men tas verkligen näringen upp av kroppen? Vad är food matrix? Hur kan ett livsmedels struktur påverka upptaget av näringsämnen? Vilken typ av processning ska företag satsa på för att göra näringen mer biotillgänglig? Hur ser biotillgängligheten ut för den nya generationen hybridprodukter som kombinerar animalier och vegetabilier?
I Forskningsfrontens andra avsnitt är det professor Robert Brummer (Örebro Universitet) och doktor Susanne Bryngelsson (RISE) som svarar på frågorna.

När: 27 november, kl 12-12:30
Var: Webbinarium
Anmälningslänk: https://forskningsfrontenbiotillganglighet.confetti.events/

December: Vi återkommer snart

Jovisst hinner vi med en del tre innan jul. Exakt när och innehåll avslöjas snart.

När: x december, kl 12-12:30
Var: Webbinarium
Anmälningslänk: Återkommer om detta.