14 juni, 2021

VegMe: Innovation och smakupplevelser

På Ingarö, i Stockholms skärgård ångar det av innovation och smakupplevelser. Under Pia Schönemyrs smaksäkra ledning utvecklas ingredienser, smaker, konsistens, och textur för VegMe: s veganprodukter.

– Jag saknade ett klimatsmart vegansk premiumalternativ som bygger på sojaprotein odlat inom EU och med en i grunden smaksättning från det hemlagade. När jag inte fann det jag sökte på marknaden, beslutade jag mig för att med familjen utveckla ett eget koncept. Jag upptäckte snabbt att en kallrökt smaksättning och sojaprotein var en perfekt matchning för smak och konsistens med unika egenskaper som inte liknar något annat vi tidigare smakat, säger Pia Schönemyr. Idag är det vårt kanske främsta DNA.

Familjeföretaget har ett 50 procentigt partnerskap med Helsingborgsbaserade Bama Nordic, bland annat för att skapa kommersiella förutsättningar för VegMe i Sverige, Norge och Finland.

– Vi använder med framgång våra unika ingredienser och smaksättningar i en allt större skala i våra svensktillverkade veganprodukter under varumärket VegMe, säger Pia.

Det är bland annat kallrökt svensk rapsolja och kallrökt vatten som tillsammans med extraherade havsalger från saltstänkta Kosteröarna sätter den tydliga smaken och skapar den unika diplomerade karaktär som präglar VegMe. Kombinationen är oslagbar, och för restaurangfamiljen Schönemyr blev produktutvecklingen av VegMe precis så lyckat som de tänkt sig.

– Vi har ett alldeles eget innovativt Smaklabb där vi alla dagar i veckan och vilken tid på dygnet som helst, experimenterar, utvecklar smaker, vänder och vrider på recepten så att slutprodukten skall motsvara våra högt ställda förväntningar, berättar Lasse Schönemyr.

Tidigt i utvecklingsarbetet med VegMe involverades duktiga namnkunniga kockar på ambitiösa restauranger vilka gett sin feedback i utvecklingsarbetet och framförallt legitimerat VegMes unika smaksättningar, något som resulterat i att VegMe blev listat hos de stora restauranggrossisterna. I dag serveras VegMe på allt ifrån finkrogar till konferensanläggningar, restauranger, caféer och cateringföretag.