14 september, 2020

Bra diskussioner kring lösningar för livsmedelsindustrin

Den 8 september arrangerade PiiA tillsammans med Sweden Food Arena en workshop med fokus på automation och digitalisering för en starkare svensk livsmedelsindustri. Över 60 deltagare, främst från livsmedelsbolag, teknikleverantörer och forskare anslöt digitalt till mötet som startade med en kort bakgrund och nulägesbeskrivning. En rapport publicerades av PiiA och Blue Institute under sommaren 2020; Digitaliseringens konsekvenser på råvaru- och processindustrin – Livsmedelsindustrin. Peter Eriksson från Blue Institute berättade om rapporten och om behovet av tekniska hjälpmedel för att möta konsumenters krav och stå sig mot konkurrerande nationer. Deltagarna delades därefter upp i 5 lika stora grupper med en blandning av producenter, teknikleverantörer och forskare i varje grupp. Gruppernas uppgift var att diskutera behov och komma fram till gemensamma förslag till en förstudie som man sedan vill genomföra med finansiering via PiiA-programmet. Diskussionerna var intressanta och flera teman återkommande, däribland spårbarhet, ökad kvalitet, kostnadseffektivitet, konsumentbeteenden och önskemål om större flexibilitet. Efter vidare diskussioner kokades idéerna ned till konkreta förslag och därefter röstades 1 av dessa 5 förslag fram som en vinnare.

Det vinnande förslaget hade namnet ”AI-stödd produktionsplanering och processkonfigurering baserat på data om insatsvaror och efterfrågan”. Ett annat projekt som fick många röster var ”Effektiv plock, pack och distribution”.  Efter workshopen kommer förslagen bearbetas ytterligare för att förhoppningsvis få finansiering för en förstudie. I förstudien ska man gå till botten med vad som krävs i form av ny kunskap, nya teknologier och nya lösningar för att det prioriterade området skall kunna realiseras och göra reellt avtryck inom svensk livsmedelsindustri inom 2-5 år. Finns intresse att delta i detta arbete; kontakta Kerstin Eriksson, Sweden Food Arena.

”Det blev verkligen bra diskussioner i workshopen,” berättar Peter Wallin, programchef för PiiA. ”Deltagarna var generösa och delade med sig av behov och idéer. Samtliga förslag har god potential att bli riktigt bra projekt och uppmanas att söka till vår öppna utlysning. Är det så att den inte verkar passa förslaget tillräckligt väl så slussar vi även vidare och rådgör till andra lämpliga utlysningar. Bra samarbeten behövs för att stärka svensk livsmedelsindustri!”

”Det här var en otroligt inspirerande workshop och eftermiddag med stort deltagande från industrin,” säger Marie Gidlund, verksamhetsledare Sweden Food Arena. ”Behovet av digitalisering och automation är stort, främst hos de små företagen inom vår näring, och en viktig nyckel för ökad konkurrenskraft och lönsamhet. Det här är dock en strategisk fråga, där VD och ledning måste vara drivande för att åstadkomma en utveckling. En stor möjlighet vi har är att se hur andra industrier har jobbat med denna fråga och vilka system och utrustningar de har utvecklat som även vi kan tillämpa i vår industri. Samarbete är nyckeln och den här dagen är en bra början på vår resa!”

Text: Linnea Svenman Wiker