28 maj, 2021

Blockkedjeteknik, innovationen som ger Sveriges första spårbara öl

I början av maj lanserades för första gången en lokal och ekologisk öl som kan verifieras och spåras genom hela processen från det att det första maltkornet såddes till dess att ölet tappades på flaskan.

Genom datainsamling och blockkedjeteknik kan du som konsument få reda på allt som har hänt i framtagningen. Så är ölet verkligen svenskt och ekologiskt? Det ska du kunna se genom att skanna QR-koden på etiketten. Då skickas du till sidan www.heltspårat.se och kan verifiera alla steg i tillverkningen.

Foodchain by Blockchain är en av de första aktörer i världen som använder blockkedjeteknik för att samla in data från gårdsnivå för att förmedla vidare i produktionskedjan.

– Spårbarhet, transparens och ”Storytelling” är superhett och på allas läppar inom alla branscher, men kanske framför allt inom livsmedelsproduktionen. Tekniken ger helt nya möjligheter inom området, säger Cecilia Ryegård, Foodchain by Blockchain.

Blockkedjetekniken skapar en transparens mellan lantbrukare, förädlare och konsument och ger en fullständig spårbarhet.

– ­För oss är detta den första produkten på marknaden i en förhoppningsvis lång rad och vi har fler lanseringar i pipeline. Vi utvecklar just nu systemet intensivt, säger Cecilia Ryegård.

Ängöl finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment och fysiskt på 10 olika butiker i sydöstra Sverige. Utöver FoodChain by Blockchain är det ett gäng företag som ligger bakom initiativet: IBM, Ängöl, Brewmaster, Skira, Korngården och Ullälva Gård.