1 mars, 2021

ThermoSeed – en innovation från jord till bord

ThermoSeed är en biologisk metod som behandlar utsäde och gör den fri från smitta. Det leder till ett minskat behov av bekämpningsmedel, och fördelar för blommor och bin i odlingslandskapet. Genom att använda metoden har svenska lantbrukare kunnat spara två miljoner liter bekämpningsmedel, som annars skulle använts för att skydda spannmålsgrödorna mot skadeangrepp.

– Utsäde drabbas inte sällan av olika sjukdomar och det finns olika metoder att komma tillrätta med detta. Men de flesta innehåller någon form av kemisk behandling. Vi har utvecklat ett biologiskt alternativ, ThermoSeed. Det är en form av pastörisering med varm luft, som friskförklarar grödorna och som dessutom ökar växtkraften, säger Peter Annas, forskning–och innovationschef Lantmännen.

Bakom innovationen ligger Lantmännen BioAgri i Uppsala. Innovationen uppmärksammades också av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som utsåg ThermoSeed till en av de mest framgångsrika innovationerna under universitets 40-åriga historia.

– Den svenska ThermoSeed-metoden för kemikaliefri utsädesbetning sprider sig över världen, idag används just nu i Sverige, Norge, Finland, USA, Frankrike och Schweiz och används i huvudsak för grödor som spannmål och ris men även i lin, lök, morötter och vallfrö, säger Peter Annas.

För Lantmännen är detta en av många exempel på goda innovationer som möter FN:s hållberhetsmål som bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion.

– Vi investerar årligen mer än 250 miljoner kronor inom FoU och innovation. För att lyckas behöver man vara långsiktig i sitt innovationsarbete. Men även säkerställa att man har en god innovationskultur inom företaget och ett brett samarbete med många olika parter, såsom entreprenörer och universitet, säger Peter Annas.