1 april, 2020

Branschgemensamt mål: signifikant och kraftfullt ökad satsning på livsmedelsforskning och -innovation

En man analyserar frön i ett labb

Onsdagen den 31 mars hade FoU-referensgruppen inom Livsmedelsföretagen möte. Totalt 25 personer som jobbar med forskning, innovation och utveckling inom olika delar av livsmedelsindustrin diskuterade möjligheter och gemensamma forsknings- och innovationsbehov för en stärkt bransch.

Inledningsvis presenterades infrastrukturen kring forskningsanläggningen MAX IV och materialforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund. Selma Maric från just Max IV berättade att tekniken möjliggör att i minsta detalj studera både textur, struktur och sammansättning i ett livsmedel. Det möjliggör ökad förståelse för både komplexa livsmedel och enstaka ingredienser.

Sweden Food Arenas kommande innovations- och forskningsagendan var nästa punkt. I agendan kommer näringen gemensamt presentera vad man behöver åstadkomma för att nå de fem missioner som styrelsen inom Sweden Food Arena har definierat. Den färdiga agendan presenteras den 2 juni.

Erika Ax från Formas presenterade den kommande utlysningen i Nationella forskningsprogrammet för livsmedel som öppnar 7 april. Den ger akademi och forskningsinstitut möjlighet att finansiera konsortier med näringslivet för att starta tvärvetenskapliga centrumbildningar inom livsmedel.

Vid mötet presenterades även ett förslag på en kommande forskarskola, en vidareutveckling av LiFT forskarskola, som referensgruppen ska få ge synpunkter på.

Livsmedelsföretagen jobbar aktivt med mat och hälsa och deras medlemmar deltar i flera olika gemensamma forskningsprojekt, som syftar till att utveckla hälsosam och god mat. Nyligen har man skickat in två fortsättningsansökningar till Vinnova för ett forskningsprojekt om att minska saltet i maten, och ett annat som handlar om att öka konsumtionen av fullkorn.