
Flera studier av svensk livsmedelsproduktion visar att lönsamheten i primärproduktion och livsmedelsförädling är svag, att företagen har svårt att attrahera arbetskraft och investeringar, och att det satsas jämförelsevis lite medel på forskning och innovation. Trots dessa utmaningar växer svensk livsmedelsproduktion, men det saknas en samlad bild av var och hur denna tillväxt kommer till stånd. På detta webbinarium ger Sara Johansson, forskare på Jönköping International Business School, svar på följande frågor:
- Vilka delar av livsmedelsproduktionen ökar?
- Växer förädlingsvärden i samma takt som omsättningsvärden?
- Är det etablerade eller nystartade bolag som växer i omsättning och var sker avsättningen, på inhemska och utländska marknader?
- Resulterar ökade förädlingsvärden i ökad sysselsättning och/eller ökad produktivitet?
Genom en genomlysning av företagsdata får vi en fördjupad förståelse för tillväxtpotentialen i olika delbranscher i livsmedelssektorn och ett faktaunderlag som ger en nyanserad bild av svensk livsmedelsförsörjning, i vilka delar svensk produktion har god konkurrenskraft och hur sektorns bidrag till BNP och sysselsättning kan förväntas utvecklas.
Välkommen till presentationen av rapporten Tillväxtpotential i svensk livsmedelsproduktion, följt av frågestund med rapportförfattaren Sara Johansson. Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena inleder.
📅 Datum: 2 oktober 2025, kl. 08:30 – 09:30
📍 Plats: Teams
Anmäl dig här, länk skickas ut innan mötet: