19 januari, 2021

Livsmedelspriset 2020 går till Fazer och innovationen Havreris

En försiktigt polerad havrekärna från Frebaco har gjort succé i matsammanhang. Med namnet Havreris görs en tydlig koppling för att hjälpa konsumenter att byta ut importerat ris till ett hållbart svenskt alternativ.

Martin Pardell är ansvarig för teamet som jobbade fram idé, utveckling och lansering av den unika produkten som fick * Livsmedelspriset 2020 med motiveringen: ”Vi gratulerar Fazer Kvarn som får Livsmedelspriset för sin nya innovativa produkt Havreris. Den är gjord på svensk havre och får sina risliknande egenskaper genom en unik ångbehandling. Havreriset uppfyller alla krav man kan ställa på en modern och hållbar produkt; den smakar bra, orsakar ett betydligt lägre klimatavtryck och innehåller mer näring och kostfiber jämfört med vitt ris. På kort tid har den fått stor uppskattning bland svenska konsumenter och lanseras nu i övriga Norden. Lanseringen av Havreris visar att man med svenska råvaror, innovation och kunskap kan förändra etablerade produktkategorier i grunden. Fazer Kvarn är därför en inspiration för hela branschen.”

– Jag är otroligt glad över priset och det bekräftar det vi såg från början, svenskt Havreris är ett gott, hälsosamt och klimatsmart alternativ. En lokal produkt med bra konsumentmottagande, tillsammans med en mycket lyckad lansering i rätt tid i samarbete med stjärnkocken Paul Svensson, gjorde att vi fick priset, säger Martin Pardell.

Havreriset har ett brett användningsområde i allt från varma och kalla sallader, risotto, pesto, vegetariska biffar, som gröt och i bakverk.

– Smaken är nötigt mild med en fyllig karaktär och har ett härligt tuggmotstånd. Det kan liknas vid råris i både färg och textur. Jag kokar gärna en större sats haveris till middagen och äter det sedan som en andel havregrynsgröt i flera dagar, säger Martin Pardell.

Havren som används i Havreriset växer på den bördiga Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping. Havreriset består av hela havrekärnor som ångbehandlats och polerats för att nå den korta koktiden på 13 minuter.

– Havre som hälsotrend har kommit för att stanna, och vi kommer snart att få se fler produkter av havre på marknaden, säger Martin Pardell.

* Livsmedel i fokus (tidigare Livsmedelsföreningen) delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling.

Fakta:

Havreriset innehåller ett väsentligt bättre näringsvärde än det importerade vita riset och har 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater.

Källa: Eurofins analysrapport Havre pol 2019-09-09 SLV näringsinnehåll ris långkornigt okokt.