12 februari, 2020

Vinnovaworkshop om samskapande livsmedelssystem

Banny Banerjee leder workshop på Vinnova om systemtransformation. Här beskriver han Stanford ChangeLabs modell systemakupunktur.

Vårt sätt att producera och konsumera livsmedel i dag är inte hållbart. Men Sverige ligger i framkant för hållbar utveckling och kan visa vägen för hur vi åstadkommer en systemtransformation inom livsmedelssektorn. Detta var Banny Banerjees budskap under den workshop han ledde på Vinnova den 23 januari. Jämte ett antal andra aktörer i livsmedelsbranschen deltog Arenan i en heldag på temat samskapande och gemensamt lärande för livsmedelssystem.

Som professor vid Stanford University och grundare av Stanford ChangeLabs är Banny verksam inom systemledarskap och innovationskultur. Han är även del av Vinnovas International Advisory Board och passade under sitt Sverigebesök på att leda en workshop om hur vi uppnår systemtransformation. Banny har ett särskilt intresse för livsmedelssystem och hade som tidigare rådgivare åt regeringar på området ett och annat att säga.

Banny konstaterade att livsmedelsproduktionen står inför ett antal utmaningar: utöver klimatförändringarna är folkhälsa, en växande och åldrande befolkning samt ett enormt matsvinn tilltagande problem. Såväl institutioner som beslutsmodeller är bristfälligt utformade för att vända utvecklingen. Det räcker inte med stegvis förändring, utan vi behöver helt tänka om och genomföra systemtransformation.

Jämfört med andra länder har Sverige goda förutsättningar för systemtransformation. Detta tack vare en stor talangpool, fungerande strukturer och institutioner, innovationskultur, en livsmedelsstrategi som alla politiska partier står bakom, investerare som vågar satsa på Sverige och en vilja till utveckling.

För detta krävs innovation och samarbete. Det gäller både inom livsmedelssektorn, men också för myndigheter, akademi och politik. Det är viktigt att verka förebyggande, som t.ex. med antibiotika, och att hellre än hindrande regler inrätta policies som driver innovation och systemförändringar. Dessutom behövs nya affärsmodeller som är lönsamma för alla med inbyggd riskdelning.

Utöver Marie Gidlund deltog från Sweden Food Arena även styrelsemedlemmarna Håkan Björklund (Axfood), Håkan Christensson (Lyckeby) och Anna-Kajsa Lidell (Food for Progress), Anders Högberg (Orkla) och Elisabet Rytter (LI) från Innovations- och forskningskommittén samt Wictoria Bondesson (LRF) från Public affairs-kommittén. Bland övriga deltagare märktes representanter från Vinnova, Formas, Livsmedelsverket och Tillväxtverket.