22 december, 2025

Är Sverige det nya innovationslandet för livsmedel?

Sverige är ett innovativt land, det bekräftas gång på gång i olika innovationsrankingar, nu senast i European Innovation Scoreboard från 2025 och Global innovation index från 2024. Men hur ser det ut inom livsmedel? En första indikation fick vi i en rapport framtagen av Roland Berger från 2018. Där tittade man på sju olika parametrar, bland annat offentliga satsningar på livsmedel, antal patent, forskare och adderat värde.

Sammantaget hamnade Sverige då på 14 plats i Europa, långt efter våra nordiska grannar. Det här var en av anledningarna varför Sweden Food Arena initierades av regeringen inom ramen för Livsmedelsstrategin 1.0 med uppdraget att vara en samlande och behovsformulerande röst för hela livsmedelskedjan och att samarbeta kring FoI.

Innovation är viktigt, det är en förutsättning för konkurrenskraft, tillväxt och välfärd. Därför har Sweden Food Arena sedan starten 2019 haft målet att ligga topp 3 på europeisk innovationsranking. Men vi klarar inte av detta själva som näring, här måste staten och näringsliv samarbeta tillsammans med akademi och offentliga aktörer samt civilsamhälle för att lyckas.

Nu har vi nått halvvägs till 2030 och vi vill få en indikation för att se hur det har gått. Därför har vi bett Axel Gruvaeus på Kairos future att göra en genomgång av statistik för att ge oss en bild. Resultatet av hans kartläggning presenterades i morse och går att hitta här >