8 maj, 2025

Webinarium 28 augusti– Styrkeområden i svensk livsmedelsexport

År 2024 exporterade Sverige nästan 4 miljoner ton livsmedel, värdet på exporten ökar stadigt men importen ökar desto mer vilket resulterar i ett handelsunderskott. Det låga handelsnettot på livsmedel tolkas ofta som ett oroväckande tecken på att Sverige har en svag förmåga till självförsörjning och att svensk livsmedelsproduktion måste öka. Som en följd görs en mängd satsningar för att främja svensk livsmedelsproduktion där merparten av satsningarna har gått till att stärka aktörer som riktar in sig på den inhemska marknaden och därmed förväntas konkurrera ut importerade produktvarianter och på så vis öka självförsörjningsgraden.

Frågan är om detta är en framgångsrik strategi för att öka svensk livsmedelsproduktion? En rapport som tagits fram av forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping diskuterar betydelsen av internationell handel, både export och import, för att branscher och värdekedjor ska utvecklas och effektiviseras över tid. I rapporten görs en genomlysning av Sveriges utrikeshandel med livsmedel som ringar in ett antal styrkeområden inom svensk livsmedelsexport.

I flera produktsegment där Sverige är starka på exportmarknaden är svensk produktion konkurrenskraftig tack vare en hög effektivitet i primärproduktionen och en avancerad kostnadseffektiv processindustri. Men detta är samtidigt produktsegment där efterfrågan är priskänslig. Med en ökad förädlingsgrad minskar sårbarheten för prissvängningar på råvaror och insatsvaror och för konkurrens från lågkostnadsländer eftersom konkurrensförmågan, när förädlingsgraden stiger, i en allt större utsträckning kan härledas till produktens specifika egenskaper. Men vad är det som krävs för att förädlingsgraden i svensk livsmedelsexport ska öka?

På detta webinarium presenteras rapporten Styrkeområden i Svensk Livsmedelsexport följt av en diskussion om hur dess styrkeområden kan stärkas genom riktad forskning och innovation. Vidare diskuteras vilken potential sådana satsningar har att bidra till ökad lönsamhet och större produktionsvolymer i livsmedelskedjan.

📅 Datum: 28 augusti kl. 08:30 – 09:30
📍 Plats: Teams

Anmäl dig här, länk skickas ut innan mötet:

Webbinarium 28 augusti – Styrkeområden i svensk livsmedelsexport

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.